Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Israel frigir palestinske skattepenger

Siden januar har Israel holdt tilbake skattepengene de innkrever på vegne av de palestinske selvstyremyndighetene, i protest mot deres ensidige skritt mot statsdannelse. Fredag ble det kjent at midlene nå frigis, av humanitære hensyn og av hensyn til stabiliteten i regionen.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

De palestinske selvstyremyndighetenes ensidige skritt mot statsdannelse uten å ville gå veien om forhandlingsbordet var et av elementene som fikk de amerikanskledede fredsforhandlingene til å skjære seg for ett år siden. Israel ønsker en framforhandlet løsning på konflikten med palestinerne og ser på selvstyremyndighetenes søknader om medlemskap i internasjonale institusjoner for stater som provoserende, ensidige skritt mot statsdannelse. I desember fikk de observatørstatus ved Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser. Da de i januar i år leverte søknad om fullt medlemskap, med mål om å få åpnet sak mot Israel derreagerte de israelske myndighetene med et mottiltak – å holde tilbake skattepenger og tollavgifter som de rutinemessig innkrever på vegne av de palestinske myndighetene. Siden januar er det litt over fire milliarder kroner som har blitt innkrevd av Israel og som ikke har blitt overført til PA som resultat av dette tiltaket.

 

Gjenstarter overføringene

Fredag kveld ble det kjent at Israel nå avslutter tilbakeholdelsen av skattepengene, til tross for at den palestinske søknaden til den internasjonale domstolen står ved lag. Statsministerens kontor opplyste om det i en pressemelding, ifølge Jerusalem Post og Reuters. Netanyahus kontor vedtok å gjenstarte pengeoverføringene på anbefaling fra forsvarsministeren, forsvaret og etterretningstjenesten. De tilbakeholdte midlene for månedene som har gått, vil bli brukt til å balansere de palestinske myndighetenes gjeld for tjenester som strøm, vann og sykehustilbud som Israel har levert til den palestinske befolkningen. For hver måned er det litt over en milliard kroner som innkreves via Israel og så overføres til PA. Disse overføringene igangsettes igjen fra nå.

 

– Humanitær og helhetlig vurdering

”Beslutningen er tatt blant annet av humanitære hensyn, og av en helhetlig vurdering av hva som tjener Israels interesser på dette punktet”, sto det i pressemeldingen.

– Når tilstanden i Midtøsten stadig forverres, kreves det av oss at vi handler ansvarlig og veloverveid, samtidig som vi bestemt fortsetter kampen mot ekstremistiske elementer, uttalte Netanyahu.

PA-myndighetene har kuttet lønningene til offentlig ansatte med 40 prosent de siste månedene. Skatteoverføringene utgjør to tredjedeler av driftsbudsjettet deres, så situasjonen har blitt mer kritisk fra måned til måned. Dette anses å ha vært med på å øke faren for uro og vold på Vestbredden. Israels behov for å bedre forholdet til USA er også en mulig medvirkende forklaring, skriver Jerusalem Post.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart