Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Fantasi-landsbyen Susiya

Vil dette bli det nye veiskiltet ved Susiya? (Foto: Jerusalem Post)
Vil dette bli det nye veiskiltet ved Susiya? (Foto: Jerusalem Post)
I den daglige pressebriefingen hos det amerikanske utenriksdepartementet 16. juli 2015 kom talsmann John Kirby med en uttalelse som har forbauset israelske myndigheter.

Odd Myrland har bidratt til denne artikkelen.

I en forberedt uttalelse la han press på Israel om ikke å gjennomføre en ordre, som har blitt stadfestet av israelsk Høyesterett, om å fjerne ulovlig oppførte telt og skur i en arabisk leir like ved den jødiske landsbyen Susiya på Vestbredden.

Også Norges utenriksminister Børge Brende har i en uttalelse «bedt Israel om å stanse planene om tvangsflytting og riving av den palestinske landsbyen Susiya på Vestbredden».

Politikere og medier i Norge og andre land har feilaktig kalt denne leiren, som er oppført av Nawajah-klanen, for «den palestinske landsbyen Susiya».

Høyesterett har tidligere slått fast at medlemmene i denne klanen allerede har permanente boliger i den arabiske landsbyen Yata, som ligger noen få kilometer lengre nord, i det PA-kontrollerte A-området.

Ari Briggs i den israelske organisasjonen Regavim skriver at deres undersøkelser viser at innbyggere i A- og B-områdene blir oppfordret av de palestinske myndighetene til å følge den såkalte Fayyad-planen fra 2009 for å ulovlig «etablere fakta på bakken» i C-området.

I en kommentar publisert 22. juli 2015 i Jerusalem Post skriver han at EU hjelper til med å finansiere den ulovlige arabiske bosettingen og at rundt 20 av skurene er merket med EU-flagg.

Den arabiske leiren ligger midt mellom den moderne jødiske landsbyen Susiya og de arkeologiske utgravingene av oldtidens jødiske landsby Susiya. I oldtidsbyen har arkeologer blant annet funnet en meget vakker synagoge som skal ha vært i bruk fra rundt år 300 til rundt år 800.

Mosaikkgulv i den gamle synagogen (Foto: Wikipedia/Yakov)
Mosaikkgulv i den gamle synagogen (Foto: Wikipedia/Yakov)

Susiya er lokalisert i C-området som ifølge avtaler mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene, inkludert Oslo-avtalene, skal være kontrollert av Israel. Det vil si at Israel er ansvarlig for å regulere og gjennomføre bruksplaner.

I løpet av rettsprosessen har gamle fotografier tatt fra luften, detaljerte kart fra mandat-tiden (britene styrte området fra 1920 til 1948), reisebeskrivelser fra 17- og 1800-tallet, folketellinger og annet blitt presentert for retten.

Konklusjonen er at området ikke har vært permanent bebodd fra uminnelige tider, slik Nawajah-klanen påstår. Faktum er at bare en håndfull familier siden 1980-tallet i en kort periode av året har overnattet i huler eller i skur og telt som de ulovlig har satt opp i dette området mens husdyrene deres beitet.

 

Ingen bebyggelse innenfor sirkelen i 1999 (Foto: Regavim.org)
Bildet viser at det ikke var noen bebyggelse innenfor sirkelen i 1999 (Foto: Nettsiden til Regavim.org)
Bildet fra 2013 viser at mange skur og telt har blitt satt opp (Foto: Regavim.org)
Bildet fra 2013 viser at mange skur og telt har blitt satt opp (Foto: Regavim.org)

Før den siste rivningsordren kom fra Israels Høyesterett i mai år, har saken vært juridisk behandlet over lang tid. Retten la allerede 6. juni 2012 ned forbud mot å sette opp nye telt og skur.

Nawajah-klanen har imidlertid ignorert avgjørelsen fra Israels Høyesterett og fortsatt med å sette opp nye skur og telt i årene etterpå. I mai 2015 avslo retten et krav om å avsi en midlertidig kjennelse og ga dermed tillatelse til at israelske myndigheter kunne fjerne de nyeste byggene.

Mandag 3. august 2015 skal Høyesterett ha en ny høring for å vurdere hva som skal gjøres med de eldste skurene som ble oppført før Høyesterett i 2012 la ned forbud mot å bygge nye. Partene vil da få anledning til å presentere sine syn på saken.

Selv om de arabiske saksøkerne skulle tape i retten, har Israel anerkjent deres tradisjonelle livsstil og foreslått en løsning som er tilpasset deres spesielle behov. De har fått tilbud om å overta land av lik eller bedre kvalitet i nærheten av Yata som oppfyller nødvendige krav.

Dersom de bygger hus på det godkjente området, vil deres livskvalitet øke betraktelig fordi de vil bli knyttet til infrastruktur, som for eksempel vann, strøm og kloakk. I tillegg vil de få tilgang til en ordentlig skole, noe de ikke har der de oppholder seg nå.

Israelske myndigheter har også lovet at de kan fortsette å bruke landområdet til beiteland for husdyrene, men altså ikke til oppføring av telt eller skur.

Mange mener at når jøder bygger boliger på Vestbredden, er det per definisjon ulovlig. Israel er ikke enig og mener at dette er et av temaene det må forhandles om.

Når det gjelder arkeologiske steder som viser jødisk tilknytning til landet opp gjennom historien, er de viktige også i dag fordi mange arabere, inkludert PA-president Mahmoud Abbas, nekter for at jødene har røtter og historiske forbindelser til landet. Mange av dem avviser til og med at det fantes et jødisk tempel i Jerusalem på Jesu tid.

Løsningen på denne konflikten må komme gjennom forhandlinger. Håpet er å få til en varig fredsavtale med avtalte grenser. Dessverre er årsaken til at en slik avtale ikke har blitt inngått for lenge siden at araberne ikke vil anerkjenne at jødene har rett til en egen stat i Midtøsten.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart