Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Londons ordfører truet etter Israel-vennlige uttalelser

Londons ordfører Boris Johnson fra Det konservative partiet. (Foto Gareth Milner / Flickr.com / CC)
Boris Johnson fra Det konservative partiet. (Foto Gareth Milner / Flickr.com / CC)
London-ordfører Boris Johnson måtte onsdag kansellere flere avtaler på Vestbredden. Sikkerheten hans var truet fordi han kritiserte Israel-boikott to dager før.

Johnson er på et tre dager langt handelspolitisk besøk til Israel og de selvstyrte palestinske områdene. Men besøket hos palestinerne på Vestbredden ble forkortet i siste liten, forteller den britiske avisen The Guardian. Årsaken er delvis at han ikke lenger er velkommen til alle han hadde avtale med, og delvis at de palestinske selvstyremyndighetene ikke kan garantere for sikkerheten hans etter at han mandag kom med pro-israelske uttalelser der han stilte seg kritisk til boikottbevegelsen.

 

Uvelkommen og truet

Ordføreren skulle onsdag ha vært i møte med en palestinsk ungdomsgruppe og en gruppe palestinske forretningskvinner. Ungdomsgruppen Sharek Youth Forum kansellerte invitasjonen etter det de beskriver som ”unøyaktige, feilinformerte og respektløse uttalelser om den palestinsk-ledede BDS-bevegelsen” (BDS står for boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel). Møtet med Palestine Women’s Business Forum ble også avlyst. Det eneste møtet Johnson til slutt kunne gjennomføre på Vestbredden var en samtale med PA-regjeringens statsminister Rami Hamdallah.

Like før besøket på Vestbredden skal Hamdallah selv ha informert den britiske gjesten om at sikkerheten hans var truet dersom han ville insistere på å forsøke å gjennomføre programmet som planlagt.

 

– Tåpelig å boikotte regionens eneste demokrati

Da Johnson ankom Israel mandag, kom han med uttalelsene som satte sinnene i kok hos de planlagte palestinske samtalepartnerne hans. I en pressekonferanse omtalte Johnson Israel-boikott som ”fullstendig galskap”, og sa at boikottbevegelsen er ”promotert av noen få venstrevridde akademikere i kordfløyelsjakker på jakt etter en sak”. Boikotterne er ”en svært liten minoritet” og det er ”svært lite sannsynlig at de får noen innflytelse i Storbritannia”, sa han.

– Jeg kan ikke tenke meg noe mer tåpelig enn å si at man vil ha noen slags de-investeringer eller sanksjoner eller boikott mot et land som, når alt kommer til alt, er det eneste demokratiet i regionen, i mine øyne det eneste pluralistiske og åpne samfunnet, uttalte ordføreren.

Pressekonferansen ble holdt i Tel Aviv. 15 London-baserte teknologiselskaper er med i ordførerens delegasjon. Boris Johnson representerer Det konservative partiet, og han har vært ordfører i London siden 2007.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart