Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Egypts president Abdel-Fattah Al-Sisi i samtale med Mahmoud Abbas. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Egypts president Abdel-Fattah Al-Sisi i samtale med Mahmoud Abbas. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)

Blir de neste fredsforhandlingene i Kairo, Paris eller Moskva?

PA-leder Mahmoud Abbas er "ikke motstander av” å snakke om fred i Egypt. Nå skal også den russiske presidenten ha sagt seg villig til å være vertskap for forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

En israelsk delegasjon var søndag i Egypts hovedstad Kairo for å diskutere muligheten for nye fredsforhandlinger med palestinerne. Det melder det tyske nyhetsbyrået DPA, som er gjengitt av blant andre Times of Israel.

Det ble kjent 11. juli at Egypt ønsket å legge til rette for tillitsbyggende samtaler mellom Israel og palestinerne, som en forberedelse til framtidige forhandlinger om en endelig fredsavtale. To dager senere kom de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas med en serie forhåndsbetingelser han ville ha oppfylt før han var villig til å møte israelerne. Dette satte en effektiv foreløpig stopper for framdriften i den egyptiske planen.

Fredag 19. august meldte Israel Radio at Abbas likevel til en viss grad er åpen for å kunne møtes i Kairo – men under andre forutsetninger enn det som ble skissert i juli. Ifølge rapporten er han ”ikke motstander av å delta i en regional eller internasjonal fredskonferanse i Kairo”. Abbas krever likevel at et slikt initiativ ikke må gå på bekostning av Frankrikes initiativ til en internasjonal fredskonferanse, som Israel har stilt seg svært kritisk til. Abbas skal ha ytret ønske om at også Frankrike, Russland og Sveits deltar i en eventuell fredskonferanse i Kairo. Han skal ha bedt Egypt om å legge press på Israel for å prøve å få til en avtale om byggestans i de jødiske bosetningene på Vestbredden og løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsler før et eventuelt møte med israelerne.

Etter samtalene mellom Israel og Egypt i Kairo søndag, uttalte Egypts presiden Abdel-Fattah Al-Sisi at ”Israel er i økende grad overbevist om behovet for å oppnå fred med palestinerne”. Han uttalte også at en fredsavtale ikke vil være mulig dersom ikke Fatah og Hamas først forsones. I tillegg kom han med den populære påstanden om at ”fred mellom Israel og palestinerne er nøkkelen til regional stabilitet”. I møtet med pressen kom Al-Sisi også med følgende overraskende opplysning:

– Russlands president Vladimir Putin har sagt seg villig til å være vertskap for direkte samtaler mellom Israel og palestinerne.

Så da gjenstår det å se om de neste fredsforhandlingene blir i Moskva, Paris eller Kairo – hvis ikke Abbas fortsetter å holde fast på så mange forhåndsbetingelser at ingen av planene lar seg gjennomføre.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart