Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Blir de neste fredsforhandlingene i Kairo, Paris eller Moskva?

Egypts president Abdel-Fattah Al-Sisi i samtale med Mahmoud Abbas. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Egypts president Abdel-Fattah Al-Sisi i samtale med Mahmoud Abbas. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
PA-leder Mahmoud Abbas er "ikke motstander av” å snakke om fred i Egypt. Nå skal også den russiske presidenten ha sagt seg villig til å være vertskap for forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

En israelsk delegasjon var søndag i Egypts hovedstad Kairo for å diskutere muligheten for nye fredsforhandlinger med palestinerne. Det melder det tyske nyhetsbyrået DPA, som er gjengitt av blant andre Times of Israel.

Det ble kjent 11. juli at Egypt ønsket å legge til rette for tillitsbyggende samtaler mellom Israel og palestinerne, som en forberedelse til framtidige forhandlinger om en endelig fredsavtale. To dager senere kom de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas med en serie forhåndsbetingelser han ville ha oppfylt før han var villig til å møte israelerne. Dette satte en effektiv foreløpig stopper for framdriften i den egyptiske planen.

Fredag 19. august meldte Israel Radio at Abbas likevel til en viss grad er åpen for å kunne møtes i Kairo – men under andre forutsetninger enn det som ble skissert i juli. Ifølge rapporten er han ”ikke motstander av å delta i en regional eller internasjonal fredskonferanse i Kairo”. Abbas krever likevel at et slikt initiativ ikke må gå på bekostning av Frankrikes initiativ til en internasjonal fredskonferanse, som Israel har stilt seg svært kritisk til. Abbas skal ha ytret ønske om at også Frankrike, Russland og Sveits deltar i en eventuell fredskonferanse i Kairo. Han skal ha bedt Egypt om å legge press på Israel for å prøve å få til en avtale om byggestans i de jødiske bosetningene på Vestbredden og løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsler før et eventuelt møte med israelerne.

Etter samtalene mellom Israel og Egypt i Kairo søndag, uttalte Egypts presiden Abdel-Fattah Al-Sisi at ”Israel er i økende grad overbevist om behovet for å oppnå fred med palestinerne”. Han uttalte også at en fredsavtale ikke vil være mulig dersom ikke Fatah og Hamas først forsones. I tillegg kom han med den populære påstanden om at ”fred mellom Israel og palestinerne er nøkkelen til regional stabilitet”. I møtet med pressen kom Al-Sisi også med følgende overraskende opplysning:

– Russlands president Vladimir Putin har sagt seg villig til å være vertskap for direkte samtaler mellom Israel og palestinerne.

Så da gjenstår det å se om de neste fredsforhandlingene blir i Moskva, Paris eller Kairo – hvis ikke Abbas fortsetter å holde fast på så mange forhåndsbetingelser at ingen av planene lar seg gjennomføre.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart