Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Fatah frykter at Hamas skal få dominans på Vestbredden

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
I Mahmoud Abbas’ parti Fatah frykter mange at Hamas vil bli valgvinneren dersom det planlagte lokalvalget i de palestinske selvstyreområdene gjennomføres som planlagt 8. oktober.

 

Representanter for Fatah skal ha bedt den palestinske presidenten Mahmoud Abbas om å avlyse det planlagte lokalvalget, som er annonsert på Vestbredden og i Gaza 8. oktober. Årsaken er at de frykter at rivalen Hamas, som har styrt Gaza siden 2007, vil få så stor oppslutning at de vil dominere den lokalpolitiske makten på Vestbredden.

Ifølge den israelske tv-kanalen Channel 2 tror nøkkelpersoner i Fatah-ledelsen at de vil lide nederlag dersom valget gjennomføres med Hamas som deltaker. De frykter at valget vil ”ødelegge Fatah”, skriver Times of Israel.

 

Uavhengige kandidater

I en reportasje om stemningen i forkant av valget i Hebron og Yatta skriver journalist Avi Issacharoff at Fatahs frykt ikke bare er at Hamas skal gjøre det godt i valget, men at Fatah skal tape oppslutning fordi mange av de moderate velgerne kan finne på å heller stemme på uavhengige sekulære kandidater. Slike kandidater anklages ofte for å være heiet fram av Israel. Bare 40 prosent av befolkningen på Vestbredden er tilknyttet en av de store bevegelsene, som Fatah eller Hamas, og de uavhengige kandidatene sikter seg inn mot den øvrige befolkningen. Blant folk på gaten virker ikke interessen for valget særlig stor i det hele tatt, slik Issacharoff skildrer det.

 

Hamas’ strategi

Mens Hamas for ikke lenge siden truet med å boikotte hele valget, virker den islamistiske gruppen nå bestemt på å delta. Grunnen til trusselen om boikott var at de palestinske selvstyremyndighetene har arrestert en rekke av Hamas’ toneangivende talsmenn på Vestbredden. Israel har arrestert Hamas’ valgkampleder på Vestbredden for oppvigleri til terror. Som en forholdsregel for at ikke flere skal bli arrestert, planlegger Hamas å stille med kandidater som formelt er uavhengige av organisasjonen, men som i praksis har vist at de sympatiserer med Hamas og vil følge Hamas’ linje.

I morgen, tirsdag 30. august, går fristen ut for å melde på kandidater til valget.

Dersom valget i oktober blir noe av, og Hamas ikke trekker seg, blir det første gang på ti år at Hamas stiller opp til et valg. De har stilt til valg to ganger tidligere, i lokalvalg i 2005 og parlamentsvalg i 2006. Hamas fikk stor oppslutning i begge valgene. Etter parlamentsvalget brøt det ut intern krig mellom Fatah og Hamas, som endte med at Hamas tok makten i Gaza. Hamas deltok ikke i lokalvalgene på Vestbredden i 2010 og 2012. Det har ikke vært avholdt nytt parlamentsvalg i de palestinske områdene etter 2006. Siste presidentvalg var i 2005. Det innebærer at president Abbas er inne i det 11. året av sin fireårsperiode ved makten.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart