Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)

Medierapport: Abbas skal ha vært KGB-agent på 1980-tallet

Ifølge et dokument som ble presentert på israelsk tv onsdag 7. september, var PA-president Mahmoud Abbas spion for Sovjet i Syria i 1983.

Bakgrunnen for rapporten på tv-kanalen Kanal 1, er et dokument som en tidligere KGB-arkivar tok med seg til Vesten, og som israelske forskere ved Hebrew University har fått i hende.

Ifølge dette dokumentet var Abbas aktiv som agent i en periode på noen måneder i 1983. Han skal ha brukt kodenavnet Krotov (”Muldvarp”). Det kommer ikke fram opplysninger om hvorvidt han skal ha vært agent før eller etter denne perioden. Aktiviteten for KGB skal ha vært utført i Syrias hovedstad Damaskus, der Abbas bodde på den tiden.

Jerusalem Post skriver at Sovjetunionens ambassadør i Damaskus i 1983 var Mikhail Bogdanov, som i dag er den russiske presidenten Vladimir Putins spesialutsending til Midtøsten. Bogdanov var denne uken i Israel og de palestinske selvstyreområdene for å legge fram forslag om et møte mellom Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Moskva.

Ifølge det russiske Utenriksdepartementet skal nå både Abbas og Netanyahu ha akseptert invitasjonen til å møtes i Moskva uten forhåndsbetingelser. I øyeblikket ser det altså ut til at Abbas kan ha lagt til side kravene om byggestans på Vestbredden og fangeløslatelser som betingelser for å møte Netanyahu (dette er krav han har fremmet flere ganger den senere tiden).

Abbas tok sin doktorgrad ved et universitet i Moskva i 1982, året før den påståtte agentvirksomheten. Avhandlingen hans ble publisert på arabisk, med tittelen: ”Den andre siden – det hemmelige forholdet mellom nazisme og zionisme”. I avhandlingen anklager Abbas zionistene for å ha stått i ledtog med nazistene, og han påstår at det totale antallet jøder som ble drept i Holocaust var én million.

Flere sentrale palestinske politikere, som Jibril Rajoub og Nabil Sha’ath, avviser påstandene i tv-reportasjen som falske.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart