Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Palestinsk valg utsatt på ubestemt tid

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Lokalvalget i de palestinske selvstyreområdene, som var utlyst 8. oktober, er nå utsatt på ubestemt tid. Det kommer nok verken Fatah eller Hamas til å ta særlig tungt, mener Times of Israels journalist Avi Issacharoff.

Det har hele tiden hersket en viss usikkerhet rundt planene om palestinsk lokalvalg 8. oktober. Hamas truet lenge med å boikotte valget i protest mot at flere av deres representanter er blitt arrestert av de palestinske myndighetene, som er dominert av rivalen Fatah. Fatah-representanter skal ha bedt Abbas om å avlyse valget fordi de fryktet at Hamas ville bli valgvinner.

Torsdag 8. september vedtok palestinsk Høyesterett i Ramallah på Vestbredden at valget blir utsatt på ubestemt tid, ifølge Ha’aretz og Times of Israel.

 

Skyldes splittelsen mellom Fatah og Hamas

Domstolens begrunnelse er at Hamas-myndighetene i Gaza har ekskludert en rekke Fatah-representanter fra å kunne stille til valg. Hamas-myndighetene har brukt sine egne lokale domstoler i Gaza til disse avgjørelsene. De palestinske selvstyremyndighetenes Høyesterett ser ikke på Hamas-domstolene som en gyldig del av det palestinske rettsvesenet. Hamas-ledelsen kritiserer PA-rettsvesenet for å ha tatt ”en politisk avgjørelse” da de vedtok å utsette valget.

– Det er åpenbart at splittelsen og den dype kløften mellom Fatah og Hamas er hovedårsaken til at valgprosessen er blitt skadelidende, sier en ikke navngitt palestinsk jusekspert til Ha’aretz.

Høyesterettsavgjørelsen begrunnes i tillegg med at PA ønsket å ha en rekke bydeler i Øst-Jerusalem med i valget, og at dette ikke er avklart med israelske myndigheter. (Øst-Jerusalem er annektert av Israel og ikke en del av Vestbredden, mens de palestinske myndighetene ønsker å gjøre Øst-Jerusalem til hovedstad i sin framtidige stat.)

Valget er utsatt til tidligst 21. desember, ifølge rettsavgjørelsen. Retten skal drøfte datoen på nytt 21. september.

 

– Verken Fatah eller Hamas feller tårer

”Sannsynligvis vil ingen i Fatahs eller Hamas’ ledelse felle noen tårer over den palestinske Høyesterettens avgjørelse om å utsette lokalvalget i Gaza og på Vestbredden”, skriver journalist Avi Issacharoff i en analyseartikkel i Times of Israel.

Årsaken er at mye sto på spill for begge parter – Fatah kunne ha mistet terreng på Vestbredden og Hamas kunne ha mistet litt av jerngrepet om Gaza.

Fatah lå riktignok an til å bevare det største antallet mandater i kommunestyrene totalt sett, men Hamas lå an til å kunne vinne flere viktige byer på Vestbredden, som Hebron, Tulkarem og Nablus. Ved å seire på steder som dette, ville Hamas kunne skape et inntrykk av at Fatah hadde lidd nederlag på Vestbredden – uansett hva sluttsummen ville ha blitt.

I Gaza var det flere faktorer som tydet på at Fatahs liste lå an til å bli mest populær i minst fire viktige byer: Gaza by, Rafah, Khan Younis og Deir Al-Balah. Fatah har imponert med listene sine i disse byene, og misnøyen med Hamas-myndighetene er voksende.

Palestinske myndigheter har lang erfaring med å utsette valg – president Mahmoud Abbas sitter for eksempel på det 11. året av sin fireårsperiode. Det palestinske parlamentet, som aldri møtes, ble sist valgt i 2006, altså for ti år siden. På Vestbredden var det lokalvalg i 2010 og 2012, men uten at Fatahs erkerival Hamas deltok.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart