Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Anklager om gasstyveri avvises fra alle kanter

Ola Borten Moe (SP) var olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen fra mars 2011 til oktober 2013. (Foto: Senterpartiet / Flickr.com)
Ola Borten Moe (SP) var olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen fra mars 2011 til oktober 2013. (Foto: Senterpartiet / Flickr.com)
Både israelere, palestinere og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe avviser påstanden om at Israel ”stjeler palestinsk gass”.

Søndag 11. september reiste olje- og energiminister Tord Lien (FrP) til Israel sammen med en delegasjon fra norske universiteter og norsk næringsliv.

Torsdag 8. september kom et farlig signal fra Arbeiderpartiet, da stortingsrepresentant Truls Wickholm deltok som appellant i en demonstrasjon mot Liens reise. Parolen var: ”Ikke støtt Israels gasstyveri – nei til forsknings- og industrisamarbeid!”

I et intervju med Dagsavisen påstår Wickholm at ”de fleste” av Israels enorme gassfunn ”er i omstridte områder”. Derfor mener han at ”Norge bør holde seg unna”.

AP-representanten fortsetter altså å stille seg i selskap med norske pro-palestinske organisasjoner som ifølge Dagsavisen ”anklager Lien for å være villig til å samarbeide med et land som ”stjeler palestinsk gass”, altså at Israel anklages for å stjele gass fra de palestinske feltene utenfor Gazas kyst”.

 

Lien får applaus fra rødgrønn forgjenger

Wickholms problem er at den knallharde anklagen mot Israel tilbakevises fra både palestinsk og israelsk hold – og av Tord Liens forgjenger i Olje- og energidepartementets sjefsstol, Ola Borten Moe. Senterpartistatsråden Moe deltok som kjent i den rødgrønne regjeringen, med Wickholms eget parti i førersetet. Det var under den regjeringen at Norges samarbeid med Israel innen olje- og energisektoren for alvor begynte. Som olje- og energiminister var Borten Moe flere ganger i Israel, og han tok til orde for å øke samarbeidet mellom Israel og Norge “på nesten alle felt av samfunnet“.

– Det er veldig bra at Tord drar til Israel og følger opp turen jeg hadde for tre år siden. Israel er i ferd med å bli selvforsynt med energi for første gang, grunnet rike gassfunn utenfor egen kyst. De to som er planlagt nå er så langt jeg vet ikke i omstridt område på noe vis, sier Borten Moe til Dagsavisen.

Han mener det er positivt at Israel blir selvstendig på energiforsyning med tanke på at de har et relativt uforutsigbart nabolag.

– Det bør vi derfor også applaudere. Først og fremst håper jeg imidlertid dette vil føre til tettere samarbeid og mer handel med et land vi har altfor lite å gjøre med. Her kan det være ytterligere muligheter for norsk næringsliv. Det er regionens eneste demokrati, om vi skal ha noen mulighet til å påvirke retning eller gjøre oss hørt må vi være relevante og til stede. Derfor er det veldig bra at vår bilaterale kontakt handler om mer enn UD og en fredsprosess i stampe, sier Borten Moe.

 

Gasstyveri benektes fra palestinsk og israelsk hold

Dagsavisen har avdekket at anklagen om gasstyveri ikke lar seg bekrefte. ”Ifølge palestinske kilder, fiendskapet til tross, er det ingen tegn til at Israel stjeler noen gass”, skriver avisen.

– Det skjer ingen utvinning på palestinsk side. Ingenting. Det er ikke noen infrastruktur i havet der, sier den Gaza-baserte palestinske analytikeren Talal Awkal.

Selskapet British Gas fant allerede i år 2000 betydelige mengder gass utenfor Gaza. Men ifølge Awkal er det to hovedgrunner til at de palestinske feltene er uberørt: Israels sjøblokade av Gaza og det faktum at ikke noe internasjonalt oljeselskap er villig til å inngå en avtale om gassutvinning med Hamas som partner.

Før terrororganisasjonen Hamas tok makten i Gaza i 2006, var en avtale i ferd med å bli inngått mellom de palestinske selvstyremyndighetene og Israel om at Israel skulle kjøpe gass for opp til fire milliarder dollar årlig.

Også Amos Eran, en av Israels oljepionerer, benekter at Israel henter gass fra feltene i Middelhavet tilknyttet Gaza.

– Det er løgn å si at vi stjeler palestinsk gass. Vi rører ikke de områdene i det hele tatt, sier Eran til Dagsavisen.

Dette er ikke første gang noen urettmessig har beskyldt Israel for å berike seg på gass fra omstridte havområder. I 2012 avslørte MIFF at NTB konstruerte en advarsel mot norsk offshore-engasjement i Israel ved å skape et falskt inntrykk av at feltene befant seg i omstridte områder.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart