Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Krav om jøderent Judea og Samaria er etnisk rensing

Skjermdump fra YouTube.
Skjermdump fra YouTube.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter både applaus og fordømmelser etter uttalelser om palestinsk intoleranse.

I en to minutters videotale som ble publisert i sosiale medier av den israelske statsministerens kontor fredag 9. september, sier Benjamin Netanyahu at de palestinske selvstyremyndighetenes krav om at ingen jøder skal få bo i en framtidig palestinsk stat, er å regne for etnisk rensing. Uttalelsene i videoen har fått sterke reaksjoner internasjonalt. NTB skriver i dag om kritikken videoen får fra USA.

  • Du kan se videoen i bunn av denne artikkelen.

 

Dette sier Netanyahu i videoen:

”Jeg er sikker på at mange av dere har hørt påstanden om at jødiske samfunn i Judea og Samaria, på Vestbredden, er et hinder for fred. Denne oppfatningen har alltid vært uforståelig for meg. For ingen vil seriøst hevde at de nesten to millioner arabere som bor i Israel, er noe hinder for fred. Det er de nemlig ikke. Tvert imot. Mangfoldet i Israel viser at vi er åpne og klare for fred.

Likevel krever faktisk den palestinske ledelsen en palestinsk stat med én forutsetning: Ingen jøder. Det fins et begrep som beskriver dette: Det kalles etnisk rensing.

Dette kravet er opprørende. Det er enda mer opprørende at verden ikke finner dette opprørende. Noen ellers opplyste land tar til og med til orde for dette oppsiktsvekkende kravet.

Spør dere selv: Ville dere akseptere etnisk rensing i deres land? Et område fritt for jøder, latinamerikanere, fargede? Når ble intoleranse en forutsetning for fred?

I dette øyeblikket leker jødiske skolebarn i Judea og Samaria i sandkasser med sine venner. Gjør deres nærvær fred umulig?

Jeg tror ikke det.

Jeg tror det som gjør fred umulig, er intoleranse for andre. Samfunn som respekterer alle mennesker, er samfunn som arbeider for fred. Samfunn som krever etnisk rensing, arbeider ikke for fred.

Jeg ser for meg et Midtøsten der unge arabere og unge jøder går på skole sammen, arbeider sammen og lever sammen, side om side i fred. Regionen vår trenger mer toleranse, ikke mindre.

Så neste gang du hører noen si at det fins steder der jøder ikke kan bo, ikke minst i deres forfedres hjemland, ta deg tid til å tenke over konsekvensene.

Etnisk rensing for fred er absurd. Det er på tide noen sier dette.”

Kilder ved statsministerens kontor sier til avisen Israel Hayom at foranledningen for videoen var to saker: Diskusjonen med de palestinske selvstyremyndighetene om deres forhåndsbetingelser for å akseptere å møte israelske ledere i Moskva til samtale om nye fredsforhandlinger, og en rapport fra EU som fordømmer israelsk boligbygging i Øst-Jerusalem.

 

Videoen får ulike reaksjoner i Israel

Avisen Ha’aretz’ kommentarjournalist Chemi Shalev mener uttalelsene var sjokkerende og tolker dem som en avledningsmanøver fra saker i nyhetsbildet som er ubehagelige for Netanyahu. Han skriver at forskjellen på araberne i Israel og jødene på Vestbredden, er at mens araberne i Israel er israelske borgere, tror han Netanyahu ønsker å la bosetterne på Vestbredden få slippe å bli palestinske borgere selv om de skulle bli boende der.

”En ting er å kreve suverenitet over bosetningsblokker fordi situasjonen på bakken har skapt de gjeldende forholdene. Men å beskrive palestinske krav om å fjerne alle bosettere som etnisk rensing, er å sette ny rekord i offerrolle, freidighet og selvopptatthet”, skriver han.

I motsatt ende av skalaen finner vi journalisten Yifat Erlich, som i en kommentarartikkel i Ynetnews.com applauderer Netanyahu.

”Hvert eneste ord i videoen er presist og skarpt”, skriver hun.

”Det er lenge siden jeg har vært så begeistret over Bibi. Ikke den nølende, skremte Bibi, som forsøker å gjøre alle til lags, men den Bibi som fyrer av sannheten og når inn til sinn og hjerter. Det å støtte ideen om to stater, betyr å støtte etnisk rensing. Visjonen om to stater for to folk, som USAs president Barack Obama har gjort så mye for å fremme, inkluderer å opprette et område som skal være ”judenrein”. Det er det vi kaller et område der ingen jøde får sette sin fot”, skiver Erlich.

 

Er ordbruken korrekt?

Times of Israels diplomatiske korrespondent Raphael Ahren tar opp spørsmålet om Netanyahu rent faktisk kan sies å ha rett i påstanden om etnisk rensing, uavhengig av hva man synes om uttrykksformen. Svaret hans er kort oppsummert: Tja.

Det finnes ingen klar juridisk definisjon av begrepet etnisk rensing, konstaterer han. Dersom vi legger til grunn The Cambridge Dictionary, har Netanyahu rett. Der defineres etnisk rensing som ”en bestemt kulturell eller etnisk gruppes organiserte, ofte voldelige, forsøk på å fullstendig fjerne alle som tilhører en annen gruppe fra et land eller et område”. En ekspertgruppe som granske krigen i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet, definerer begrepet som ”en etnisk eller religiøs gruppes praksis der hensikten er å fjerne sivilbefolkning som tilhører en annen etnisk eller religiøs gruppe fra bestemte geografiske områder, ved bruk av voldelige midler og midler som inspirerer til terrorisme”. Ahren trekker i tvil hvorvidt en avtalt tilbaketrekning fra bosetninger i forbindelse med en fredsavtale vil kunne sies å passe inn i alle elementene av denne definisjonen.

”Det internasjonale samfunnets visjon om en fredelig oppnådd tostatsløsning har lite til felles med historiske tilfeller av etnisk rensing, som alltid har vært blodbad”, skriver han.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart