Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Abbas tenker på formuen til sine sønner

Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas søker en etterfølger som vil sikre framtiden og formuen til hans sønner, mener Yoni Ben Menachem.

Egypt, Jordan, Saudi Arabia og De Forente Arabiske Emiratenes arbeider for å gjøre Muhammad Dahlan til de palestinske selvstyremyndighetenes neste president. Men dette blir avvist av PA-president Mahmoud Abbas. På grunn av at hans to sønner, Tareq og Yasser, eier et økonomisk imperium i de palestinske territoriene som er verdt flere hundre millioner dollar, er hovedmålet til Mahmoud Abbas å velge en etterfølger som vil sikre sønnenes næringsinteresser, skriver Yoni Ben Menachem i en artikkel publisert i Jerusalem Center for Public Affairs 14. september. Ben Menachem har jobbet som journalist for israelsk tv og radio, og som direktør og sjefsredaktør for Israel Broadcasting Authority (tilsvarende NRK).

Denne uken avslørte Ahmed Qurei, et medlem av PLOs sentralstyre, hvordan Abbas ble PA-president. I intervju med det palestinske nyhetsbyrået Amad, forteller Qurei at han tok med seg Abbas til Arafats sykeleie i hovedkvarteret i Ramallah dagen før PLO-lederen ble fløyet til sykehus i Paris. Arafat hadde hatt store konflikter med Ababs tidligere, men denne kvelden uttrykte han ikke noen motstand mot ham. Men det ble heller ikke drøftet hvem som skulle være etterfølger. Da Arafat døde ble det bestemt av Fatahs ledelse at Abbas skulle ta over fordi de stolte på ham.

 

Abbas-familiens bedrifter

Ledere i Fatah og noen arabiske land har forstått at Abbas er svak politisk og de lekker nå informasjon om hans korrupte handlinger i regjeringen.

I en raport som ble gitt ut den 11. september 2016 av den egyptiske journalisten Hussein Yousef kom det frem en del informasjon om Abbas og hans virksomhet. Abbas og familien har kommersielle forhold til andre land og firmaer over hele verden, og deres maktposisjon i det palestinske samfunnet gir stor fordel for sønnenes bedrifter.

Det viser seg at sønnene til Abbas eier et stort konsortium ved navn Falcon, som har tatt over deler Vestbreddens handel og arbeidsmarked. Abbas selv støtter gruppa og har gitt sønnene gunstige forhold som gir dem fordeler over andre selskap.

Falconkonsernet eier flere selskaper på Vestbredden og ifølge rapporten har familien tjent en formue på minst 100 millioner dollar. Den ene sønnen, Tareq, har også smuglet antikviteter fra de palestinske territoriene til utlandet.

 

Dahlan, Erekat, Fayyad, Rajoub?

Dahlan påstår at Abbas skjuler en sum på 600 millioner dollar av de 1,4 milliarder dollarene som tidligere statsminister Salam Fayyad overførte til Abbas etter Arafats død. I et intervju med den jordanske nettsiden Amon 8. juni 2016, fortalte Dahlan at det var han som ordnet med jobb for Abbas sine to sønner hos Fayyad. De tjente da 5000 dollar i måneden, men har i dag en formue på 300 millioner dollar. Disse tallene forklarer hvorfor Abbas holder fast på sin stilling og leter etter en passende kandidat som kan ta over etter ham ved å sikre de økonomiske fremtiden til sønnene, mener Ben Menachem.

Abbas skal ha ønsket å utnevne Saeb Erekat, generalsekretær i PLOs ledelse, som sin etterfølger. Erekat er sett på som svak og mangler tillit og popularitet, men ville ha sikret Abbas-familiens økonomiske interesser. Dessuten er Jibril Rajoub, et komitemedlem i Fatah, uenig i at Erekat skal bli utnevnt som etterfølger, siden han selv vil ta over etter Abbas. Sistnevnte har enda ikke funnet en passende kandidat, men er bekymret for å bli presset av arabiske land til å utpeke Dahlan. Det kan skape en vanskelig framtid for PA-presidentens etterkommere.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart