Børge Brende og Mahmoud Abbas. Bildet er tatt 8. mai 2014. (Foto: UD / Flickr.com / CC)
Børge Brende i møte med Mahmoud Abbas 8. mai 2014. Norge har de siste fire årene gitt 3,8 milliarder kroner i bistand til palestinerne. Amnesty mener Norge og andre giverland må presse Abbas hardere. (Foto: UD / Flickr.com / CC)

Brende øker bistanden til palestinerne

Norges utenriksminister oppfordrer andre giverland til å gjøre det samme.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Begrunnelsen for å øke bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene er at PA samarbeider stadig bedre med Israel på det økonomiske området, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

– Utviklingen i det økonomiske samarbeidet mellom israelere og palestinere er nå meget positiv. Norge øker støtten til Den palestinske selvstyremyndigheten og jeg oppfordret i dag andre giverland til å gjøre det samme, sier utenriksminister Børge Brende.

Uttalelsen kom like etter det årlige møtet for utenriksministrene i giverlandsgruppen for de palestinske selvstyreområdene, AHLC. Brende er leder for giverlandsgruppen. Ministermøtet ble avholdt i New York mandag.

I møtet presenterte Verdensbanken, Pengefondet, FN og Kvartettens kontor sine rapporter om utviklingen i den palestinske økonomien og deres anbefalinger for neste år. Israel og de palestinske selvstyremyndighetene informerte om sitt arbeid for å styrke den palestinske økonomien og mulighetene for styrket samarbeid i tiden framover. UD opplyser at ”palestinerne fikk anerkjennelse for sin økonomistyring under vanskelige forhold” og at ”giverne ønsket den nylig inngåtte avtalen om å overføre myndighet til palestinerne over elektrisitetsforsyning velkommen”.

Avtalen om elektrisitetssamarbeidet mellom Israel og PA ble inngått i forrige uke. Den innebærer først og fremst at PA etter mer enn ti år har akseptert å betale strømregningene sine, mot at Israel ettergir 1,1 milliarder kroner av gjelden og frigir 2,5 milliarder kroner i palestinske skattepenger som har vært holdt tilbake på grunn av store utestående gjeldsfordringer. Den totale palestinske elektrisitetsgjelden var på 4,3 milliarder kroner da avtalen ble inngått.

– De gode nyhetene er at nå styrkes det direkte samarbeidet mellom de to partene. De viser vilje til å legge til rette for helt nødvendige utviklingsprosjekter på Vestbredden og i Gaza, ikke minst hva angår energi og vann. De to partene er nødt til leve sammen, og de må samarbeide om å bygge strategisk viktig infrastruktur for en fremtidig tostatsløsning, sier Brende.

Det kommer ikke fram i pressemeldingen hvor mye Norge øker bistanden til palestinerne.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart