Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Brende øker bistanden til palestinerne

Børge Brende og Mahmoud Abbas. Bildet er tatt 8. mai 2014. (Foto: UD / Flickr.com / CC)
Børge Brende i møte med Mahmoud Abbas 8. mai 2014. Norge har de siste fire årene gitt 3,8 milliarder kroner i bistand til palestinerne. Amnesty mener Norge og andre giverland må presse Abbas hardere. (Foto: UD / Flickr.com / CC)
Norges utenriksminister oppfordrer andre giverland til å gjøre det samme.

Begrunnelsen for å øke bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene er at PA samarbeider stadig bedre med Israel på det økonomiske området, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

– Utviklingen i det økonomiske samarbeidet mellom israelere og palestinere er nå meget positiv. Norge øker støtten til Den palestinske selvstyremyndigheten og jeg oppfordret i dag andre giverland til å gjøre det samme, sier utenriksminister Børge Brende.

Uttalelsen kom like etter det årlige møtet for utenriksministrene i giverlandsgruppen for de palestinske selvstyreområdene, AHLC. Brende er leder for giverlandsgruppen. Ministermøtet ble avholdt i New York mandag.

I møtet presenterte Verdensbanken, Pengefondet, FN og Kvartettens kontor sine rapporter om utviklingen i den palestinske økonomien og deres anbefalinger for neste år. Israel og de palestinske selvstyremyndighetene informerte om sitt arbeid for å styrke den palestinske økonomien og mulighetene for styrket samarbeid i tiden framover. UD opplyser at ”palestinerne fikk anerkjennelse for sin økonomistyring under vanskelige forhold” og at ”giverne ønsket den nylig inngåtte avtalen om å overføre myndighet til palestinerne over elektrisitetsforsyning velkommen”.

Avtalen om elektrisitetssamarbeidet mellom Israel og PA ble inngått i forrige uke. Den innebærer først og fremst at PA etter mer enn ti år har akseptert å betale strømregningene sine, mot at Israel ettergir 1,1 milliarder kroner av gjelden og frigir 2,5 milliarder kroner i palestinske skattepenger som har vært holdt tilbake på grunn av store utestående gjeldsfordringer. Den totale palestinske elektrisitetsgjelden var på 4,3 milliarder kroner da avtalen ble inngått.

– De gode nyhetene er at nå styrkes det direkte samarbeidet mellom de to partene. De viser vilje til å legge til rette for helt nødvendige utviklingsprosjekter på Vestbredden og i Gaza, ikke minst hva angår energi og vann. De to partene er nødt til leve sammen, og de må samarbeide om å bygge strategisk viktig infrastruktur for en fremtidig tostatsløsning, sier Brende.

Det kommer ikke fram i pressemeldingen hvor mye Norge øker bistanden til palestinerne.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart