Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Børge Brende og Mahmoud Abbas. Bildet er tatt 8. mai 2014. (Foto: UD / Flickr.com / CC)
Børge Brende i møte med Mahmoud Abbas 8. mai 2014. Norge har de siste fire årene gitt 3,8 milliarder kroner i bistand til palestinerne. Amnesty mener Norge og andre giverland må presse Abbas hardere. (Foto: UD / Flickr.com / CC)

Brende øker bistanden til palestinerne

Norges utenriksminister oppfordrer andre giverland til å gjøre det samme.

Begrunnelsen for å øke bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene er at PA samarbeider stadig bedre med Israel på det økonomiske området, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

– Utviklingen i det økonomiske samarbeidet mellom israelere og palestinere er nå meget positiv. Norge øker støtten til Den palestinske selvstyremyndigheten og jeg oppfordret i dag andre giverland til å gjøre det samme, sier utenriksminister Børge Brende.

Uttalelsen kom like etter det årlige møtet for utenriksministrene i giverlandsgruppen for de palestinske selvstyreområdene, AHLC. Brende er leder for giverlandsgruppen. Ministermøtet ble avholdt i New York mandag.

I møtet presenterte Verdensbanken, Pengefondet, FN og Kvartettens kontor sine rapporter om utviklingen i den palestinske økonomien og deres anbefalinger for neste år. Israel og de palestinske selvstyremyndighetene informerte om sitt arbeid for å styrke den palestinske økonomien og mulighetene for styrket samarbeid i tiden framover. UD opplyser at ”palestinerne fikk anerkjennelse for sin økonomistyring under vanskelige forhold” og at ”giverne ønsket den nylig inngåtte avtalen om å overføre myndighet til palestinerne over elektrisitetsforsyning velkommen”.

Avtalen om elektrisitetssamarbeidet mellom Israel og PA ble inngått i forrige uke. Den innebærer først og fremst at PA etter mer enn ti år har akseptert å betale strømregningene sine, mot at Israel ettergir 1,1 milliarder kroner av gjelden og frigir 2,5 milliarder kroner i palestinske skattepenger som har vært holdt tilbake på grunn av store utestående gjeldsfordringer. Den totale palestinske elektrisitetsgjelden var på 4,3 milliarder kroner da avtalen ble inngått.

– De gode nyhetene er at nå styrkes det direkte samarbeidet mellom de to partene. De viser vilje til å legge til rette for helt nødvendige utviklingsprosjekter på Vestbredden og i Gaza, ikke minst hva angår energi og vann. De to partene er nødt til leve sammen, og de må samarbeide om å bygge strategisk viktig infrastruktur for en fremtidig tostatsløsning, sier Brende.

Det kommer ikke fram i pressemeldingen hvor mye Norge øker bistanden til palestinerne.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart