Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hamas og Hizbollah feirer Peres’ død

Shimon Peres og Yasser Arafat. (Arkivfoto: GPO)
Den tidligere israelske statsministeren og presidenten Shimon Peres og tidligere PLO-leder Yasser Arafat. (Arkivfoto: GPO)
Terrorgruppene kalte Shimon Peres for kriminell, og vil feire når han bisettes på fredag.

Nyheten om Shimon Peres’ bortgang ble for det meste møtt med sorg, forteller Yedioth Aharonoth. Allikevel er det noen som er glade for at han er død, blant annet terrorgruppene Hamas og Hizbollah.

Hamas har stemplet Peres som «grunnleggeren av okkupasjon» og sier at hans bortgang representerer en ny periode av svakhet for Israel. En talsmann for gruppen, Sami Abu Zuhri, fortalte AP på onsdag at det palestinske folket er glade for at “denne kriminelle mannen” har gått bort. Hamas har som mål å ødelegge Israel og tok kontroll over Gazastripen med vold i 2007. De har oppfordret palestinere til å markere fredagen, når Peres skal bisettes, med «raseri», ifølge Times of Israel. Det var i månedskiftet september-oktober i fjor at den siste palestinske terrorbølgen mot israelere startet.

President Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene har sendt kondolanser til Peres-familien, der de omtaler Peres som en viktig partner for fred. I meldingen la Abbas vekt på innsatsen Peres har gjort for fred etter Osloavtalen, og fram til hans siste øyeblikk. Det offisielle palestinske nyhetsbyrået Wafa hadde imidlertid en helt annen måte å beskrive Peres på. De omtalte ham som «aggressiv», og nevnte ikke hans rolle i forhandlingene som ledet til Osloavtalen.

Al-Manar, en libanesisk tv-kanal kontrollert av terrorgruppen Hizbollah, erklærte at «verden er et bedre sted uten kriminelle som Shimon Peres».

Framstillingen av Peres som en krigsforbryter står i sterk kontrast til  det mange statsledere sier om ham. USAs president Barack Obama uttalte blant annet at Peres var en optimist og en fredens mann som følte seg forpliktet til å kjempe for Israels sikkerhet. Obama omtalte Peres som en god venn. Jan Egeland, som var en av de norske tilretteleggerne under Oslo-prosessen, husker Peres som en karismatisk mann med en overbevisning om at fred med palestinerne vil være nøkkelen til Israels framtid.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart