Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Kjennelse i palestinsk Høyesterett: Lokalvalget må utsettes

Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Rivaliseringen mellom Hamas og PA fører til at det ikke blir noe lokalvalg på Vestbredden og Gazastripen i denne omgang.

De palestinske selvstyremyndighetene (PA) vedtok lørdag 1. oktober å utsette lokalvalget på ubestemt tid, noe som mandag 3. oktober ble bekreftet av palestinsk Høyesterett i Ramallah på Vestbredden. På fredag hadde den samme domstolen bestemt at valget bare kunne gjennomføres på Vestbredden, og ikke på den Hamas-styrte Gazastripen. Det melder Times of Israel.

Etter den opprinnelige planen, som de palestinske selvstyremyndighetene kunngjorde 23. juni 2016, skulle valget finne sted 8. oktober i 416 byer og landsbyer på Vestbredden og Gazastripen. Det var forventet at lokalvalget ville bli etterfulgt av presidentvalg innen to år.

I går, mandag 3. oktober, oppfordret den palestinske valgkommisjonen PA-president Mahmoud Abbas om å utsette lokalvalget i minst seks måneder. Ifølge kommisjonen ville en utsettelse være «i palestinernes interesse».

Presidenten i palestinsk Høyesterett, Hisham al-Hatoo, avsa samme dag en kjennelse i en fullpakket rettssal i Ramallah. Kjennelsen gikk ut på at PAs vedtak om utsettelse måtte tas til følge.

Forrige måned bestemte den samme domstolen at lokalvalget skulle utsettes til tidligst 21. desember. Begrunnelsen da var uenighet mellom Fatah og Hamas om kandidatene på valglistene.  PAs Høyesterett i Ramallah anser domstoler opprettet av Hamas-regimet i Gaza som ulovlige, og godtok ikke at disse domstolene hadde ekskludert flere Fatah-kandidater på Gazastripen fra å stille til valg. Høyesterettsavgjørelsen ble i tillegg begrunnet med at PA ville inkludere en rekke bydeler i det østlige Jerusalem i valget, men at det ikke var avklart med israelske myndigheter.

Det forrige lokalvalget som inkluderte både PA og Hamas fant sted mellom desember 2004 og desember 2005 i fire omganger, men ble aldri fullført. De to bevegelsene har vært bitre rivaler siden Hamas tok makten på Gazastripen i et voldelig oppgjør i 2007. Flere forsøk på forsoning har feilet i årene etter.

Hamas boikottet det forrige lokalvalget i 2012, men i år hadde de bestemt seg for å stille med kandidater. Ifølge meningsmålinger lå Hamas an til å få økt oppslutning, særlig på Vestbredden.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart