Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Lieberman fra politisk til militær retorikk

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman. (Foto: Latvias utenriksdepartement / Flickr.com)
Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman. (Foto: Latvias utenriksdepartement / Flickr.com)
Den israelske forsvarsministeren, Avigdor Lieberman, kom med advarsler til Hamas, men påpekte at Gaza kan bli det nye Singapore med Israels hjelp.

Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, ga på mandag et sjeldent intervju til den palestinske avisa, Al Quds. Det er uvanlig at palestinsk media intervjuer en mann med så høyreorienterte synspunkt som Lieberman. Intervjuet gjorde noen palestinere sinte, og det palestinske informasjonsdepartementet utstedte en uttalelse hvor de kritiserte reporteren for å ha «gitt ordet til morderen Lieberman».

Skribent i Jerusalem Post, Noam Amir, mener at Avigdor Liebermans intervju viser at han forstår balansen mellom Israel og palestinerne når det gjelder administrasjon og sikkerhet.

– Nå har Lieberman gått fra å snakke politisk til å bruke militært språk, påpeker Amir.

Gulrot og stokk-politikken, som involverer belønning og avstraffing, ble ikke oppfunnet av Lieberman. Slik politikk har det israelske forsvaret brukt i mange år overfor palestinerne, noe Lieberman forstår.

– Med andre ord, Lieberman kommer ikke med tomme trusler lenger. Hans nylige kommentarer er bevis på at han har begynt å ta i bruk det israelske forsvarets talestil, mener Amir.

Nå som Lieberman er forsvarsminister har han også blitt mer moderat. Han har bedre forståelse av hvordan man må håndtere palestinerne. Dermed har mannen som en gang lovet å kvitte seg med Hamas på to dager, tillatt at rundt 800-1000 lastebiler med bistand kjører inn til Gaza daglig.

På seks måneder har Lieberman lært at et gjenopprettet Gaza er bedre for Israel enn et Gaza som ruster opp og graver tunneller. Derfor taler han direkte til det palestinske folket.

Intervjuet spredde seg svært raskt på sosiale medier blant palestinerne, og det var få som ikke snakket om forsvarsministerens kommentarer. Det er akkurat det Lieberman vil: å nå de fleste palestinerne på Gazastripa og på Vestbredden.

Målet til Lieberman er at palestinerne velger fred og rehabilitering av Gaza med Israels hjelp.

– Jeg har tidligere advart om den humanitære faren i Gaza. Israel burde være den siste som vil at dette skjer, da dette kan føre til et maktvakuum der terrorister kan ta over, slik som i Syria, skriver Amir.

Lieberman ser ut til å forstå den humanitære nøden på Gazastripa. Derfor har han satt til side sine personlige meninger om Hamas og ber moderate palestinere ta et oppgjør med den islamistiske grupperingen.

Det er ikke alle som ser så lyst på Liebermans uttalelser i den palestinske avisen. i24News melder at foreldrene til den kidnappede israelske soldaten, Hadar Goldin, kritiserte forsvarsministeren for å ikke ha nevnt sønnen i intervjuet.

– Lieberman burde ha presset Hamas til å løslate likene til de drepte soldatene Hadar Goldin og Oron Shaul, fortalte foreldrene til Goldin.

Simcha Goldin, Hadars far, mente at forsvarsministeren er ansvarlig for alle israelske soldater som sendes til krig i Gaza. Derfor skal også forsvarsministeren sørge for at alle soldatene vender hjem.

– Det er forferdelig at Lieberman snakket om å gjenoppbygge Gaza, men ikke engang nevnte de israelske soldatene som ble kidnappet av Hamas i 2014, understreket Goldin.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart