Søk
Plattform på Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel. (Arkivfoto: UK in Israel, flickr.com)
Plattform på Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel. (Arkivfoto: UK in Israel, flickr.com)

Israel og Tyrkia i samtaler om gassavtale

- Dette er tegn på at normaliseringsprosessen er godt i gang, sier den israelske energiministeren Yuval Steinitz.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Etter en seks år lang periode uten offisielle møter mellom israelske og tyrkiske regjeringsmedlemmer, møttes energiministrene for begge landene på torsdag for samtaler om en gassavtale. Det er nå snakk om at Israel skal eksportere gass til Tyrkia og Europa, forteller Jerusalem Post.

Den israelske ministeren, Yuval Steinitz, møtte den tyrkiske energiministeren Berat Albayrak under World Energy Councils energikongress i Istanbul. Møtet var ikke bare det første offisielle besøket mellom de to landene siden den nylige tilnærmingen. I tillegg var det første gang siden Mavi Marmara-hendelsen i 2010 at ministre fra begge landene møttes.

– Dette er et symbol på normaliseringsprosessen som nettopp startet mellom Israel og Tyrkia, sa Yuval Steinitz i en direktesendt pressekonferanse for tyrkiske journalister.

– Jeg kom hit på vegne av den israelske regjeringen og det israelske folket. Jeg er sikker på at folk flest er ivrige etter å se fred og stabilitet i regionen forårsaket av økonomisk samarbeid mellom Tyrika og Israel, sa den israelske energiministeren.

De to ministrene samtalte om muligheten for å eksportere israelsk gass til Tyrkia, i tillegg til hvordan energisektoren kan utnyttes for å stabilisere regionen, ifølge det israelske energidepartementet.

Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)
Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)

Steinitz beskrev møtet med kollega Albayrak som «svært godt». Allikevel la han vekt på at Israel vurderer avtaler med andre land, inkludert Egypt, og en potensiell gassrørledning til Kypros, som Tyrkia har et fiendtlig forhold til.

For bare to uker siden møtte Steinitz den greske og den kypriotiske energimisteren for å samtale om å legge gassrørledning fra Israel til Kypros og videre derfra til Hellas.

Torsdagens møte mellom Steinitz og Albayrak fant sted rett etter at interessenter i det israelske Leviatan-reservoaret signerte en eksportavtale med Jordan. Dermed skal Jordan forsynes med rundt 45 milliarder kubikkmeter gass av Leviatan.

– Det tyrkiske alternativet er svært viktig. Derfor har vi bestemt å opprette dialog mellom begge regjeringene for å undersøke muligheten for et sånt prosjekt, sa Steinitz

I tillegg fortalte den israelske energiministeren at Israel nå har rundt 900 milliarder kubikkmeter naturgass, men at landet kommer til å lete etter mer gass i havområdet.

– Vi kommer til å fortsette dialogen mellom våre to land de kommende månedene, la Steinitz til.

Humanitære saker, som å forsyne palestinerne i Gaza og på Vestbredden med energi og elektrisitet, ble også tatt opp under møtet.

– Israel ønsker ethvert tyrkisk initiativ som kan forbedre livene til folket i Gaza velkommen. Selvsagt er vi varsomme når det gjelder sikkerheten vår, men det å forbedre livene til vanlige palestinere er ikke mot vår interesse. Hvis den tyrkiske regjeringen og tyrkiske firmaer vil involvere seg for å skape en bedre tilværelse for mennesker på Gazastripa, vil Israel gjøre sitt beste for å gjøre det mulig, sa Steinitz.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart