Mahmoud Abbas i møte med lederne for Hamas, Khaled Meshaal (i midten) og Ismail Hanyieh (t.v), i Qatar (Hentet fra Fatah Twitter-konto / Times of Israel)

Hamas skal ha utnevnt ny toppleder i Gaza

Den nye lederen Imad Al-Alami skal ha nære bånd til Iran og Syria.

Den palestinske terrororganisasjonen Hamas i Gaza skal nylig ha utnevnt en av grunnleggerne av organisasjonen som ny leder på Gazastripen etter Ismail Haniyeh. Det skriver journalist Avi Issacharoff i Times of Israel i en artikkel publisert mandag 14. november. Han skal ha fått opplysningene dagen før fra informerte kilder.

Haniyeh, som har ledet Hamas’ politiske aktivitet på Gazastripen siden 2006, reiste i september til flere arabiske og muslimske stater, tilsynelatende med den hensikt å overta ledelsen av Hamas’ politiske byrå i Qatar etter Khaled Mashaal.

Islamsk Jihad-leder Ramadan Shallah (f.v.) og Hamas-sjef Khaled Mashaal under våpenhvileforhandlingene i Kairo, 21. november 2012. De to terrorgruppenes "væpnede motstandskamp" mot Israel har stor støtte blant palestinerne for øyeblikket. (Foto: flickr.com)
Islamsk Jihad-leder Ramadan Shalah (til venstre) og Hamas-sjef Khaled Mashaal under våpenhvileforhandlingene i Kairo, 21. november 2012. (Foto: flickr.com)

Mashaal skal ha sagt at han ikke vil stille til ledervervet når Hamas etter planen skal gjennomføre valg ved slutten av året.

Den nye lederen, Imad Al-Alami (60), ble født i Gaza, men har bodd i Irans hovedstad Teheran inntil han flyttet til Syrias hovedstad Damaskus i 2008.

Han var den siste Hamas-lederen som forlot Damaskus etter at forholdet mellom Hamas og det syriske regimet ble kjølig da borgerkrigen startet i Syria i mars 2011.

Imad Al-Alami (Foto: Twitter)
Nyutnevnt leder for Hamas på Gazastripen, Imad Al-Alami (Foto: Twitter)

Al-Alami returnerte til Gaza for noen få år siden, men har siden holdt seg i bakgrunnen. Han har ikke deltatt på pressekonferanser og bruker verken Facebook eller Twitter.

Han har også unngått å besøke sørgende i forbindelse med begravelser, slik mange av hans kolleger i Hamas ofte har gjort. I løpet av de siste månedene har han bare deltatt på ett offentlig arrangement.

De politiske endringene som har funnet sted i Midtøsten de siste årene har skapt problemer for sunnimuslimske Hamas. Det har ikke vært enkelt for dem å manøvrere slik at de fortsatt får støtte både fra de sunnimuslimske Gulf-statene, og fra deres shiamuslimske rivaler i Iran, Syria og andre steder.

Ismail Haniyeh, som har oppholdt seg i Qatars hovedstad Doha siden september, var nylig i et møte med Khaled Mashaal og presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas.

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)

At Haniyeh var med på dette møtet skal være enda et tegn på at han er på vei til å bli Hamas’ øverste leder.

På grunn av Haniyehs fravær fra Gaza, skal Hamas ha valgt Al-Alami som midlertidig leder inntil det holdes valg i Gaza i løpet av de neste månedene.

Al-Alami skal ha blitt alvorlig såret i et lår under krigen mellom Hamas og Israel i 2014. Ifølge et rykte ble han skadet da en heis i en tunnel kollapset over Hamas-medlemmer som gjemte seg.

Et annet rykte går ut på at han ble skadet i skyting mellom Hamas-krigere. Al-Alami fikk behandling for skadene i Tyrkia.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart