Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Med Israels hjelp er palestinerne i ferd med å få kontroll over strømmangelen

Den palestinske statsministeren Rami Hamdallah og den israelske energiministeren Yuval Steinitz klippet snoren under åpningen av den nye transformatorstasjonen. (Foto: Yossi Weiss)
Den palestinske statsministeren Rami Hamdallah og den israelske energiministeren Yuval Steinitz klippet snoren under åpningen av den nye transformatorstasjonen mandag. Nå blir det mer stabil strømforsyning på Vestbredden. (Foto: Yossi Weiss)
- Dette er en vinn-vinn-situasjon for både israelere og palestinere, sier Israels energiminister.

Høytstående palestinske og israelske tjenestemenn var mandag samlet utenfor den palestinske byen Jenin på Vestbredden for å innvie den aller første palestinskeide elektrisitetsinfrastrukturen, i tillegg til å signere en ny strømavtale mellom partene. Avtalen, som blir omtalt som historisk av dem som signerte den, vil for første gang sette parameter for strømforsyning mellom Israel og palestinske myndigheter.

Gjennom flere år har palestinske selvstyremyndigheter bygget opp en milliardgjeld i strømregninger til Israel, noe som har ført til at Israel har holdt tilbake elektrisitet. Etter signeringen av den nye avtalen ble Al-Jalameh transformatorstasjon slått på. Den nye stasjonen gjør at Israel kan sende ytterligere 135 megawatt til med strøm til den nordlige delen av Vestbredden. Dette vil være et stort løft for Jenin-regionen, som opplever strømbrudd oftere enn noen annen palestinsk region på Vestbredden.

– Det er bra for palestinerne som får mer elektrisitet. Det vil gjøre strømforsyningen mer stabil og bedre. Og så er det bra for Israel fordi palestinerne nå får ansvaret og ikke Israeli Electric Corporation, forteller Israels energiminister Yuval Steinitz til Times of Israel. Han mener dette er en vinn-vinn-situasjon for begge parter.

Energiministeren mener prosjekter også viser at hvis palestinerne og israelerne snakker og jobber sammen, så kan man få til framskritt. Dette vil også fungere som en modell for framtidige samarbeid mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene på vannforsyning og infrastruktur for vannbehandling.

Den nye transformatoren gjør også at palestinerne for første gang får muligheten til å distribuere energi selv til egne byer og tettsteder. Selvstyremyndighetene må fortsatt kjøpe strømmen fra den israelske strømleverandøren, men utenom det er strømmen nå i palestinske hender. Tidligere har israelske arbeidere vært ansvarlig for å rykke ut til Vestbredden ved strømbrudd. På grunn av sikkerhetsrisikoen har det flere ganger skapt forsinkelser. Nå ligger alt ansvaret hos palestinerne selv.

Transformatorstasjonen ble bygget av Israel Electric Corporation av både israelske og palestinske arbeidere, men eies i sin helhet av Palestinian Electric Authority (PEA) og de palestinske selvstyremyndighetene. Det israelske selskapet har også gitt palestinerne opplæring i hvordan de skal drifte og vedlikeholde stasjonen.

Jenin er den første regionen som får sin egen transformatorstasjon, men tre nye er planlagt i Hebron-regionen, Ramallah-regionen og Nablus-regionen. Med alle fire stasjoner på plass vil palestinerne ha kontroll over all elektrisitet i territoriene de kontrollerer. Den palestinske statsministeren Rami Hamdallah takker Israel for samarbeidet. De nye transformatorstasjonene er delvis finansiert av Norge, Italia, EU, USA og den Europeiske investeringsbanken.

De fire transformatorstasjonene er bare første skritt i å gjøre palestinerne energiuavhengige. Både palestinske myndigheter og private investorer er i ferd med å bygge et nytt kraftverk i nærheten av Jenin. Dette skal etter planen stå ferdig i 2019 eller 2020. Kraftverket vil levere nok strøm til å forsyne halvparten av kraftbehovet på Vestbredden.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart