Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Den palestinske statsministeren Rami Hamdallah og den israelske energiministeren Yuval Steinitz klippet snoren under åpningen av den nye transformatorstasjonen. (Foto: Yossi Weiss)
Den palestinske statsministeren Rami Hamdallah og den israelske energiministeren Yuval Steinitz klippet snoren under åpningen av den nye transformatorstasjonen mandag. Nå blir det mer stabil strømforsyning på Vestbredden. (Foto: Yossi Weiss)

Med Israels hjelp er palestinerne i ferd med å få kontroll over strømmangelen

- Dette er en vinn-vinn-situasjon for både israelere og palestinere, sier Israels energiminister.

Høytstående palestinske og israelske tjenestemenn var mandag samlet utenfor den palestinske byen Jenin på Vestbredden for å innvie den aller første palestinskeide elektrisitetsinfrastrukturen, i tillegg til å signere en ny strømavtale mellom partene. Avtalen, som blir omtalt som historisk av dem som signerte den, vil for første gang sette parameter for strømforsyning mellom Israel og palestinske myndigheter.

Gjennom flere år har palestinske selvstyremyndigheter bygget opp en milliardgjeld i strømregninger til Israel, noe som har ført til at Israel har holdt tilbake elektrisitet. Etter signeringen av den nye avtalen ble Al-Jalameh transformatorstasjon slått på. Den nye stasjonen gjør at Israel kan sende ytterligere 135 megawatt til med strøm til den nordlige delen av Vestbredden. Dette vil være et stort løft for Jenin-regionen, som opplever strømbrudd oftere enn noen annen palestinsk region på Vestbredden.

– Det er bra for palestinerne som får mer elektrisitet. Det vil gjøre strømforsyningen mer stabil og bedre. Og så er det bra for Israel fordi palestinerne nå får ansvaret og ikke Israeli Electric Corporation, forteller Israels energiminister Yuval Steinitz til Times of Israel. Han mener dette er en vinn-vinn-situasjon for begge parter.

Energiministeren mener prosjekter også viser at hvis palestinerne og israelerne snakker og jobber sammen, så kan man få til framskritt. Dette vil også fungere som en modell for framtidige samarbeid mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene på vannforsyning og infrastruktur for vannbehandling.

Den nye transformatoren gjør også at palestinerne for første gang får muligheten til å distribuere energi selv til egne byer og tettsteder. Selvstyremyndighetene må fortsatt kjøpe strømmen fra den israelske strømleverandøren, men utenom det er strømmen nå i palestinske hender. Tidligere har israelske arbeidere vært ansvarlig for å rykke ut til Vestbredden ved strømbrudd. På grunn av sikkerhetsrisikoen har det flere ganger skapt forsinkelser. Nå ligger alt ansvaret hos palestinerne selv.

Transformatorstasjonen ble bygget av Israel Electric Corporation av både israelske og palestinske arbeidere, men eies i sin helhet av Palestinian Electric Authority (PEA) og de palestinske selvstyremyndighetene. Det israelske selskapet har også gitt palestinerne opplæring i hvordan de skal drifte og vedlikeholde stasjonen.

Jenin er den første regionen som får sin egen transformatorstasjon, men tre nye er planlagt i Hebron-regionen, Ramallah-regionen og Nablus-regionen. Med alle fire stasjoner på plass vil palestinerne ha kontroll over all elektrisitet i territoriene de kontrollerer. Den palestinske statsministeren Rami Hamdallah takker Israel for samarbeidet. De nye transformatorstasjonene er delvis finansiert av Norge, Italia, EU, USA og den Europeiske investeringsbanken.

De fire transformatorstasjonene er bare første skritt i å gjøre palestinerne energiuavhengige. Både palestinske myndigheter og private investorer er i ferd med å bygge et nytt kraftverk i nærheten av Jenin. Dette skal etter planen stå ferdig i 2019 eller 2020. Kraftverket vil levere nok strøm til å forsyne halvparten av kraftbehovet på Vestbredden.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart