Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Tzahi Hanegbi (t.v.) , Israels minister for samarbeid i regionen, bekrefter avtalen med et håndtrykk med representant Mazen Ghuneim fra de palestinske selvstyremyndighetene. I midten USAs spesialutsending Jason Greenblatt. (Foto: US Embassy)
Tzahi Hanegbi (t.v.) , Israels minister for samarbeid i regionen, bekrefter avtalen med et håndtrykk med representant Mazen Ghuneim fra de palestinske selvstyremyndighetene. I midten USAs spesialutsending Jason Greenblatt. (Foto: US Embassy)

Ny historisk avtale mellom Israel og palestinerne

Bare dager etter at en historisk strømavtale ble signert er en ny samarbeidsavtale på plass.

USAs spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, annonserte torsdag at Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har signert en historisk vannavtale. Avtalen innebærer at Israel selger 33 millioner kubikkmeter med vann til selvstyremyndighetene. Det vil gi vannforsyningen på Vestbredden et stort løft.

– Vann er en verdifull vare i Midtøsten, fortalte Greenblatt på en pressekonferanse.

Det er bare noen få dager siden Israel og selvstyremyndighetene signerte en annen historisk avtale om leveranse av strøm. Da ble også en helt ny transformatorstasjon åpnet utenfor den palestinske byen Jenin. Det var den aller første palestinskeide elektrisitetsinfrastrukturen og er første skritt på veien til å gjøre selvstyreområdene energiuavhengige. Greenblatt mener samarbeidet forbedrer livene til palestinerne.

– USAs president Donald Trump har gjort det klart at å jobbe fram en endelig fredsavtale mellom Israel og palestinerne er av topp prioritet for ham, sa han.

Ifølge avisen Jerusalem Post skal ti millioner kubikkmeter med vann også leveres til Gazastripen. Forhandlingene rundt avtalen skal ha pågått i flere måneder.

– En ting jeg har lært av dette er at hvis man fokuserer på utfordringene, ikke historie, bakgrunnen, følelser eller andre forstyrrende elementer, så er likheten større enn det som skiller oss. En annen ting jeg har lært er at jo mer diskré forhandlingene er, jo større sjanse er det for at de lykkes, sa Tzahi Hanegbi, Israels minister for samarbeid i regionen, på pressekonferansen som ble holdt i Jerusalem.

Trumps spesialutsending får mye av æren for å ha fått i havn vannavtalen. Oded Revivi i Yesha-rådet, en paraplyorganisasjon for de lokale myndighetene i de jødiske bosetningene på Vestbredden, sier avtalen vil komme til å endre folks liv på bakken.

– Vi har alltid sagt at sann fred må bygges fra bunnen av, ett steg om gangen.

Greenblatt er i Midtøsten for å jobbe videre mot en fredsavtale. Han har blant annet møtt Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach)
Greenblatt er i Midtøsten for å jobbe videre mot en fredsavtale. Han har blant annet møtt Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart