Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nå gjør Abbas alvor av truslene

Palestinske sikkerhetsstyrker under en øvelse på Vestbredden. Nå kutter styrkene samarbeidet med Israel. (Foto: PA)
Palestinske myndigheter kutter sikkerhetssamarbeidet med Israel.

Israelske kilder bekrefter at palestinske myndigheter har gjort alvor av truslene om å kutte sikkerhetssamarbeidet med Israel. Årsaken er de israelske planene om å annektere Jordandalen og deler av Vestbredden.

De palestinske myndighetene og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har mange ganger gjennom årene truet med å kutte samarbeidet rundt sikkerhet, men truslene er aldri fulgt opp med handling – før nå.

Palestinske sikkerhetsstyrker skal ha trukket seg ut av områdene B og C på Vestbredden til område A, som er under full kontroll av palestinerne. De skal også ha kuttet alt samarbeid med amerikanske CIA.

«Et dramatisk trekk», skriver kommentator Avi Issacharoff i Times of Israel.

Han frykter det kan medføre alvorlige konsekvenser for både den israelske og palestinske siden. Spesielt de palestinske sikkerhetsstyrkene har nytt godt av dette samarbeidet. Israel har ved flere anledninger gitt informasjon til de palestinske sikkerhetsstyrkene om angrepsplaner fra Hamas og andre rivaliserende grupper mot palestinske myndigheter og mot president Abbas.

De palestinske sikkerhetsstyrkene vil også miste mye av mobiliteten sin på Vestbredden uten samarbeidet, som kan gjøre at rivalene øker i styrke.

Men heller ikke for Israel er dette ubetydelig. Palestinske sikkerhetsstyrker har bidratt til å avverge flere terrorangrep de siste årene. De har også ved flere ganger hjulpet israelere som har forvillet seg inn på PA-kontrollerte områder og de har også hjulpet israelske soldater som har kjørt feil vei.

Det skal allerede ha kommet ferske rapporter om konfrontasjoner mellom palestinske sikkerhetsstyrker og israelske soldater. Issacharoff frykter det i verste fall kan ende med en skuddveksling mellom styrkene og dødsfall.

«Så hva er grunnen til at Abbas gjør alvor av truslene denne gangen», spør Issacharoff.

Det palestinske lederskapet ønsker å vise muskler ved å demonstrere at de er villige til å ofre alt, selv om det til sjuende og sist kan ramme dem selv. De ønsker å bevise at de ikke vil gi etter for amerikansk og israelsk press.

Palestinerne er også oppmuntret av utspillet til Jordans kong Abdullah II, som har advart om «massiv konflikt» og en mulig slutt på fredsavtalen mellom de to landene hvis Israel gjennomfører planene om annektering.

«Palestinske tjenestemenn snakker nå åpent om enda mer desperate tiltak: Det finnes også en vilje til å oppløse og la hele deres maktstruktur på Vestbredden forfalle hvis annekteringen går videre», avslutter Issacharoff.

En annen aviskommentator, Anshel Pfeffer i den venstreorienterte avisen Ha’aretz, tror ikke at det kommer til å bli noen anneksjon i det hele tatt:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart