Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Her får den palestinske helseministeren Mai al-Kaila sin første vaksinedose av typen Moderna, som ble levert av Israel.

Anklager palestinske ledere for å snike i vaksinekøen

Palestinske organisasjoner krever åpenhet rundt fordelingen av vaksiner.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner ber om at det opprettes en kommisjon for å undersøke hvordan palestinske selvstyremyndigheter (PA) fordeler koronavaksinene, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Oppfordringen kommer etter påstander om at vaksiner på Vestbredden blir fordelt «utenfor rammen av en klar og offentlig plan». Angivelig skal PA ha begynt å vaksinere høytstående tjenestemenn, egne medarbeidere og venner før eldre og personer i risikogrupper i befolkningen generelt.

Mange palestinere klager på at vaksinene foreløpig bare kommer en liten gruppe til gode, dem som sitter med makta og deres venner. Flere etterspør nå en klar og tydelig prioriteringsplan for hvordan vaksinene skal fordeles.

Den «uorganiserte distribusjonen av vaksiner og fraværet av en klar plan vil ha alvorlige konsekvenser for det palestinske samfunnet», advarer de.

Ifølge Gal Berger i den israelske kringkasteren Kan skal PA også ha sendt flere hundre vaksinedoser til Jordan. Det er uklart om vaksinene skulle gå til venner og bekjente eller palestinske tjenestemenn bosatt i Jordan.

En palestinsk lege får sin første dose vaksine. Mange palestinere ønsker mer åpenhet rundt fordelingen av vaksinene.

Nå tar de palestinske sivilsamfunnsorganisasjonene til orde for at de «som har omgått reglene» for distribusjon av vaksiner må holdes ansvarlig.

De understreker samtidig behovet for åpenhet rundt PA sin håndtering av pandemien for å unngå problemstillinger som kan dukke opp i forbindelse med fordelingen av vaksiner, som favorisering og misbruk av makt.

«Regjeringens nåværende tilnærming med å ignorere krav om åpenhet rundt informasjonen ved vaksineplanen, og manglende publisering av hvem som har fått vaksine, baner vei for favorisering», skriver organisasjonene.

Organisasjonene oppfordrer PA-statsminister Mohammad Shtayyeh til å opprette en ekspertkomité, som skal utvikle en vaksineplan basert på klare kriterier, nøyaktige databaser og ikke minst åpenhet.

Palestinerne har foreløpig fått titusenvis av doser av den russiske sputnik-vaksinen. I tillegg har de fått opp mot 5000 vaksiner fra Israel. PA forventer å få flere hundretusen nye doser i løpet av de kommende månedene.

I tillegg vil Israel vaksinere 120.000 palestinerne med arbeidstillatelse.

OPPDATERT: Ifølge palestinske helsemyndigheter har 90% av vaksinene gått til helsepersonell i offentlige og private virksomheter. Informasjonen kommer dagen etter kritikken fra palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner. Helsemyndighetene bekrefter samtidig at alle medlemmer over 65 år i PLOs eksekutivkomité og alle ministere er blant dem som har fått vaksinen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart