Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Vil Hamas vinne det palestinske valget nok en gang?

Støttespillere av Hamas håper den islamistiske terrorgruppen skal vinne valget nok en gang.
Stor splittelse i Fatah gjør at mange frykter en gjentakelse av valget i 2006.

Palestinske valgmyndigheter kunngjorde søndag 4. april at 36 valglister var godkjent å stille til valget i de palestinske områdene neste måned. Hvis valget blir avholdt blir det det første valget på 15 år, skriver Israel Hayom.

Parlamentesvalget avholdes 22. mai, over en måned før presidentvalget 31. juli, og er et forsøk fra de dominerende palestinske bevegelsene – sekulære Fatah og islamistisk Hamas – på å øke den internasjonale støtten.

Valglistene viser at Fatah-partiet er svært splittet og at flere utbrytere stiller med egne lister. Det kan gjøre at Hamas, som ikke sliter med utbrytere, vinner valget til palestinsk nasjonalforsamling slik de gjorde også i 2006.

President Mahmoud Abbas og hans Fatah-bevegelse, som i dag kontrollerer de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, må altså ikke bare konkurrere mot Hamas – men også mot flere av deres tidligere allierte.

En av dem er Nassar al-Kidwa, nevøen til den avdøde PLO-lederen Yasser Arafat. Han leder partiet Frihet, etter å ha blitt kastet ut av Fatah tidligere i år. En av dem som har gitt sin tilslutning til Frihet er Marwan Barghouti. Han soner flere livstidsdommer i israelsk fengsel for å ha vært hjernen bak flere dødelige terrorangrep under den Andre intifada og er en populær skikkelse blant palestinerne. Barghoutis kone er nummer to på listen til Frihet-partiet.

Mohammed Dahlan, som tidligere var Mahmoud Abbas sin sikkerhetssjef på Gaza, støtter en annen liste med utbrytere. Han støtter partiet Fremtiden, som ledes av Samir al-Mashharawi. Dahlan selv bor i dag i eksil i Abu Dhabi og er forhindret fra å stille til valget etter å ha havnet i unåde hos Abbas.

Statsminister Salam Fayyad (midten) mener PA aldri har hatt større økonomiske problemer, siden oppstarten i 1994. (Foto: Den katolske kirke i England og Wales)
Tidligere statsminister Salam Fayyad (midten) utfordrer Fatah og Mahmoud Abbas ved valget. (Foto: Den katolske kirke)

Den tidligere palestinske statsministeren Salam Fayyad, som har jobbet i Verdensbanken og som lenge har kjempet mot korrupsjon, stiller som leder for en tredje utfordrer. Fayyad røk i likhet med flere andre utfordrere uklar med Abbas og trakk seg i 2013 etter seks år som palestinsk statsminister.

Fatahs liste toppes av lederen av sentralkomiteen, Mahmoud Al-Alul. Fatahs generalsekretær Jibril Rajoub er nummer to på listen til nasjonalforsamling. I realiteten betyr det at flere Fatah-fraksjoner vil kjempe mot Hamas, et scenario som kan føre til en gjentakelse av valget i 2006, da terrorgruppen på Gazastripen vant valget med 74 av parlamentets 132 seter.

Bekymringene for at Hamas vil vinne det første valget på 15 år har gjort at den palestinske ministeren for sivile saker, Hussein al-Sheikh, har insinuert at valget ikke vil bli avholdt uten deltakelsen til innbyggerne i Øst-Jerusalem. Det vil i så fall kreve en israelsk lovendring, siden Israel har forbudt all palestinsk politisk aktivitet i hovedstaden. Al-Sheikh avviser påstander om at dette bare er en unnskyldning for å forhindre valget i å bli gjennomført.

I et intervju med det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency sier Hamas-leder Ismail Haniyeh at selv om de skulle vinne parlamentsvalget, så vil de likevel jobbe for å etablere en samlingsregjering med Fatah.

– Hamas ønsker partnerskap og ikke en overtakelse av det politiske systemet, påstår han.

Valget i 2006 endte med at en blodig konflikt mellom Fatah og Hamas, som endte med at Hamas tok kontrollen over Gaza og Fatah over Vestbredden.

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah kjemper om makten ved det palestinske valget. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart