Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Lovløse tilstander gjør at mange palestinere frykter «borgerkrig»

Væpnet og maskerte palestinere i byen Jenin. De siste ukene har det vært delvis lovløse tilstander i gatene. (Foto: Flash90)
De siste ukene har det vært borgerkrigslignende tilstander i deler av det palestinske samfunnet.

Den siste tiden har det vært flere voldelige og lovløse hendelser i deler av de palestinske selvstyreområdene. Nå får de palestinske myndighetene kritikk for å ikke gjøre nok for å opprettholde lov og orden, skriver Jerusalem Post.

De siste dagene er fire palestinske universiteter blitt stengt på grunn av voldelige sammenstøt på campus mellom studenter og rivaliserende klaner. Sivile palestinere advarer om at volden kan føre til «borgerkrig», spesielt mellom klaner og væpnede gjenger i Hebron og nord på Vestbredden.

Al-Quds-universitet i Abu Dis, sør for Jerusalem, ble stengt etter at maskerte menn fra en nærliggende landsby skjøt mot bilene som tilhørte studenter og forelesere. Skytingen er knyttet til en strid om universitets parkeringsplass.

Bir Zeit-universitet nord for Ramallah ble stengt etter voldelige sammenstøt mellom studenter fra rivaliserende grupper tilknyttet Fatah-bevegelsen.

Også to universiteter i Hebron ble stengt etter at det brøt ut voldelige slagsmål mellom studenter fra rivaliserende palestinske klaner.

Men det er ikke bare på universitetene at konfliktene kommer til overflaten. I løpet av de siste ukene er flere titalls hus, forretninger og butikker satt i brann og ødelagt, spesielt i storbyen Hebron. Maskerte og væpnede menn har deltatt i gatekamper i palestinske byer og landsbyer den siste tiden.

– Situasjonen i byen er veldig farlig. Vi holder de palestinske myndighetene ansvarlig for sikkerhetskaoset i Hebron, sier Abdel Wahab Gheith, som leder en av de største palestinske klanene i Hebron, Vestbreddens største by.

Den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh besøkte Hebron i slutten av september. (Foto: Flash90

Gheith påpeker at den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh, som besøkte Hebron i slutten av september, lovet å utplassere flere hundre politibetjenter i byen for å opprettholde lov og orden.

– De palestinske myndighetene sendte 500 betjenter til Hebron og situasjonen var rolig i nesten en måned. Vi sluttet å høre skudd om natten, men så ble betjentene senere overført til Jenin-området, sier klan-lederen.

Nylig startet konfliktene opp igjen. Det er spesielt mellom klanene Ja’bari og Al-Awaiwi/Abu Eisheh at konfliktnivået er skyhøyt. Minste fire personer ble skadet og over 20 hus, biler og forretninger ble ødelagt tidligere i uken.

Ja’bari-klanen anklager et medlem av en rivaliserende klan for å ha stått bak drapet på drosjesjåføren Basel Ja’bari for to måneder siden. De hevder at palestinske myndigheter ikke har gjort noe for å straffe bakmennene.

– Hver natt skyter titalls væpnede menn mot hverandre i deler av Hebron. Det er ingen tilstedeværelse av de palestinske sikkerhetsstyrkene i gatene. Det er et tegn på at de palestinske myndighetene enten ikke er i stand til å kontrollere situasjonen eller ikke ønsker å gjøre noe med det, sier den palestinske forretningsmannen Haitham Rajabi om situasjonen i byen.

Palestinske sikkerhetsstyrker ved et kontrollpunkt i byen Hebron 23. oktober 2021. Flere hundre sikkerhetsstyrker ble satt inn for å roe ned situasjonen, men etter at de forsvant fra byen igjen har det blitt lovløse tilstander. (Foto: Flash90)

Ahmed Ja’bari, en av lederne i klanen sin, påstår at mange av de væpnede mennene og kriminelle er tilknyttet Fatah, organisasjonen til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Fatah er en del av selvstyremyndighetene.

– Fatah har kontroll over de palestinske sikkerhetsstyrkene. Det betyr at bøllene og de kriminelle som terroriserer innbyggerne i Hebron om natten, er de samme som skal opprettholde lov og orden om dagen, hevder han.

Situasjonen er så ute av kontroll av noen av klanene i Hebron har bedt kong Abdullah av Jordan om å sende jordanske styrker til byen for å roe det ned.

– Ved å appellere til kongen av Jordan prøver vi å sende en melding til de palestinske myndighetene om å øyeblikkelig gripe inn for å gjenopprette lov og orden. Vi ønsker at det palestinske lederskapet våkner opp før det er for sent. Det vi er vitne til i disse dager er en ekte borgerkrig, sier Ja’bari.

Volden og konflikten skjer ikke bare i Hebron, men har også spredt seg til nordlige deler av Vestbredden. Også der spør innbyggerne seg hvor de palestinske sikkerhetsstyrkene er. Flere hendelser har funnet sted i Jenin-området, hvor Hamas og Palestinsk Islamsk Jihad har stor tilstedeværelse.

Nylig sparket den palestinske presidenten Mahmoud Abbas lederen av de palestinske sikkerhetsstyrkene i Jenin. Det skjedde etter at tusenvis av palestinere, inkludert væpnede medlemmer av Hamas og Islamsk Jihad, deltok i begravelsen til Wasfi Kabaha, et høytstående Hamas-medlem.

Det store oppmøtet og tilstedeværelsen av væpnede menn i gatene i Jenin ble av mange palestinere sett på en som en direkte utfordring til Abbas og det palestinske lederskapet. Hamas-lederne skrøt av det store oppmøtet og så på det som økt støtte på Vestbredden til deres ideologi og gruppering.

Klanene som krangler mot hverandre består av tusenvis av medlemmer. Mange tror de palestinske myndighetene ikke makter å slå ned på dem.

– Så lenge volden ikke rettes mot de palestinske myndighetene, så tror jeg ikke vi vil se en seriøs innsats på å slå ned på de som er ansvarlige for anarkiet. De palestinske myndighetene vet at det ikke er mye de kan gjøre når klaner som består av tusenvis av mennesker velger å krige mot hverandre, sier Jenin-beboer Emad Nasser til avisen Jerusalem Post.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart