Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Full krig mellom palestinske klaner

Det er mye uro i byen Hebron. Ikke bare mellom palestinsk ungdom og israelske soldater i de 20% av byene som Israel kontrollerer, men også i de 80% av byen som palestinske myndigheter kontrollerer. Der har det i flere måneder pågått væpnede kamper mellom rivaliserende palestinske klaner. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)
- Det er anarki, sier en lokal tjenestemann i Hebron.

De siste månedene har det pågått en voldelige konflikt mellom ulike palestinske klaner i Hebron, i de delene av byen som kontrolleres av de palestinske selvstyremyndigheten (PA), skriver avisen Jerusalem Post.

Hatem Shaheen, fra Fatah-bevegelsen, som er en del av PA, erkjenner at palestinske myndigheter ikke gjør nok for å opprettholde ro og orden. Han sier voldsbølgen har en negativ effekt på økonomien og mener mange innbyggere er redd på grunn av anarkiet som herjer byen.

Mange beboere i Hebron har fryktet at de skal bryte ut «borgerkrig».

Hebron er den største palestinske byen på Vestbredden og den viktigste byen for den palestinske økonomien. Nå er det mange som vurderer å flytte fra byen på grunn av den svært usikre sikkerhetssituasjonen.

De siste ukene har det vært flere hendelser hvor væpnede menn fra rivaliserende klaner har skutt mot hverandre flere steder i byen. Flere titalls butikker og biler har blitt satt i brann av de rivaliserende klanene. Minst fire innbyggere i Hebron har blitt skadet av skuddvekslingen.

Skuddvekslinger og brannstifting har vært normalen i flere måneder. Det har blitt inngått en rekke våpenhviler mellom de rivaliserende klanene, men disse har endt opp med å bli blitt brutt gang på gang.

Mange av innbyggerne i Hebron kritiserer PA for å ikke håndheve lov og orden i byen. Noen hevder at PA er redd for å hisse på seg de mektige og innflytelsesrike klanene. Andre hevder at Fatah og væpnede menn fra de palestinske sikkerhetsstyrkene selv arbeider for klanene.

Det er også frykt for at voldsbølgen som herjer Hebron skal spre seg til andre byer og områder på Vestbredden som styres av palestinerne.

– Det som skjer i Hebron er veldig farlig. Vi må handle raskt før kaoset og volden når andre palestinske byer. Vi kan ikke tillate at en gruppe kjeltringer og kriminelle kontrollerer byene våre, sier en anonym palestinsk tjenestemann.

Mens 80 prosent av Hebron er under PAs kontroll er 20 prosent av byen under israelsk kontroll. Det er en en av årsakene til at mye av misnøyen til palestinerne blir offentlig kjent. Mens PA slår hardt ned på protester i områdene de selv har under kontroll, har de ingen innflytelse over de israelsk-kontrollerte delene av Hebron.

Når de oppholder seg i de israelsk kontrollerte områdene av Hebron føler palestinerne seg nemlig trygge nok til å kunne protestere mot PA, siden PA ikke kan slå ned på protestene i dette området, forteller Shaheen til Jerusalem Post.

Han sier videre at mange har flyttet eller er i ferd med å flytte ut av Hebron, som følge av lovløsheten. Shaheen sier selv at han ikke ønsker å bo i et område som styres av klaner og deres regler, men i et land som styres av lov og orden.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart