Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinske selvstyremyndigheter faller til bunns i pressefrihet

Mahmoud Abbas på PA TV 17. januar 2022. (Skjermdump via PMW/ YouTube)
Kritiske nettsider blir stengt og journalister arrestert.

Reporters without borders er en internasjonal organisasjon som arbeider for pressefrihet. På deres årlige rangering av pressefrihet faller palestinske selvstyremyndigheter fra plass nummer 132 til plass nummer 170 av 180 land. Norge, Danmark og Sverige ligger øverst på rangeringen.

«Gaza-stripen er et særlig ugjestmildt sted for pressefrihet. Hamas og Islamsk Jihad trakasserer og hindrer journalister mistenkt for å samarbeide med Israel. På Vestbredden blir kritiske nettsteder stengt av palestinske myndigheter, mens journalister blir arrestert og forhørt for å legge press på den politiske opposisjonen,» skriver Reporters without borders.

PA TV og Wafa nyhetsbyrå blir styrt av Fatah-kontrollerte PA. På Gaza-stripen er nyhetsbyrået Shehab og Al-Aqsa TV under kontroll av Hamas-regimet. Watan TV og Ajyal Radio blir betegnet som anerkjente og uavhengige.

I juli 2017 innførte PA en lov for å bekjempe cyberkriminalitet, men denne begrenser også ytringsfriheten og pressefriheten.

Reporters without borders skriver også at konflikten med Israel påvirker palestinske journalister, for eksempel er det farlig å dekke protester. Palestinske journalister kan oppleve å bli arrestert, bli utsatt for vold, få ødelagt utstyr, bli straffeforfulgt og nektet akkreditering i forbindelse med slike konfrontasjoner.

Israel kom på 86. plass på rangeringen både i 2021 og 2022. Det er særlig Israels militære sensur i tilknytning til sikkerhetsspørsmål og sikkerhetsrisikoen som trekker Israel ned på listen. «Israels media opplever virkelig frihet, men palestinske journalister opplever store vansker med å utøve sitt yrke,» skriver Reporters without borders.

Israel ligger like bak Ungarn (85) og over europeiske land som Bulgaria (91), Ukraina (106) og Hellas (108).


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart