Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Å dolke folk i ryggen

Eitan Haber er journalist. Han var en meget nær venn av avdøde statsminister Yitzak Rabin. Det følgende er noen punkter, fritt gjengitt, av en artikkel han skrev i februar:

For en del år siden var det en gruppe i det israelske Arbeiderpartiet som ble kalt «åttergruppen». Det varierte litt med tiden hvem som var i den, så tallet var ikke alltid helt riktig. Haber nevner personene i gruppen, bl. a. Yossi Beilin, Haim Ramon, Avraham Burg og Yael Dayan (hun kom inn senere). De organiserte seg for å overta makten i partiet.

Rabin sendte en gang Haber for å snakke med en av «de åtte». Han sa til Haber: «Når du går ut av kontoret hans, så ikke vend ryggen til ham. Bare gå ut bakover.» Haber husker dette godt, for det var svært sjelden at Rabin spøkte, og ofte forstod han ikke vitser. Men han advarte mot at denne politikeren kunne dolke Haber i ryggen (f. eks. ved å «lekke» utvalgte deler av samtalen, kanskje vridd, til mediene eller til andre personer), selv etter at de hadde snakket sammen som venner.

– I løpet av samtalen sa denne politikeren til Haber at en profesjonell politiker må ødelegge alle som hindrer ham i å nå toppen. Da Haber fortalte dette til Rabin, ble Rabin så oppbrakt at han brukte uker på å roe seg ned.

Etter statsministervalget har to av Arbeiderpartiets medlemmer i Knesset trukket seg. Det er Uzi Baram og Elie Goldsmith. Goldsmith ga som hovedgrunn partikulturen med å dolke hverandre i ryggen, og at Ehud Barak fikk svært liten støtte av sine egne.

Haber mener at politisk sett er Arbeiderpartiet allerede dødt, det er bare begravelsen som gjenstår. Flere av «åttergruppen» fortjener en stor del av «æren» for dette. En av metodene de brukte, var lekkasjer.

De tok ikke hensyn verken til taushetsplikt, til andre enkeltpersoner, til partiet eller til landet. Enhver lekkasje som de mente kunne tjene deres personlige interesser, gikk rett til overskriftene. Lekkasjer fra møter som skulle være hemmelige (bl. a. i regjeringen) har gjort det svært vanskelig å drive politikk i Israel.

Yitzak Rabin avskydde nesten alle i «åttergruppen» hver seg og som en gruppe. Han forsøkte å unngå å få dem inn i regjeringen. Han hadde noe mer tillit til Haim Ramon enn til de andre. Men Rabin var mistenksom også overfor ham.

En av dem Rabin foraktet dypest, var Avraham Burg (som nå er favoritt som ny leder for Arbeiderpartiet). Rabin nektet å treffe ham i månedsvis.

Haber tror at når disse «unge» (som ikke er så unge lenger) nå overtar partiet, kommer de til å bære kisten til gravstedet. I året 2001 er ikke kisten særlig tung lenger, som resultatet av statsministervalget viste.

Flere artikler fra mars 2001:

Frigjøringshær for Jerusalem
SADDAM: Irak har startet oppbyggingen av en «Jerusalem-hær», som skal frigjøre byen fra israelsk styre.

– Vår tilnærming har slått feil
ITZIK: Under en samtale om de anstrengelsene regjeringen Barak gjorde for å oppnå en varig avtale med palestinerne, sa tidligere miljøminister Dalia Itzik rett ut: «Det er klart at vår tilnærmingsmåte har slått feil.»

Flere palestinere enn jøder
2050: Ifølge tall fra FN vil antallet palestinere som bor i området vest for Jordan-elven være større enn antallet jøder i år 2050. Befolkningen i Irak vil øke med 132 prosent i perioden.

Antisemittisme i Pakistan
«Nesten alt som skjer, som f. eks. at prisene stiger, kan føres tilbake til Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken. Og de er det samme som USA. Og hvem kontrollerer USA? Det gjør jødene.»

Regjeringen Sharon
BAKGRUNN: Sharon fikk den forsvarsministeren han ønsket seg.
Rabbiner Michael Melchior er statssekretær i utenriksdepartementet.

En myte sprekker
EGYPT: President Mubarak har latt offentliggjøre et intervju med Sa’ad Eddin Shazli, som var øverstkommanderende for de egyptiske styrkene under Yom Kippur-krigen i 1973. Shazli innrømmer at 10 dager inne i krigen var hans styrker på flukt, selv om de hadde fordelen av overraskelse i starten. – Egypterne har trodd de vant krigen.

Røttene til kapitulasjon
– Å kutte av forbindelsen til røttene er nettopp et av hovedmålene til branja, den venstreorienterte «klikken» som dominerer Israels intellektuelle liv og som har innflytelse på alle felter: Utdanning, militæret, rettsvesenet. De betrakter jødedommen en fiende i seg selv, skriver Jonathan Rosenblum i Jerusalem Post.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart