Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Shinui

Partileder: Yosef ‘Tommy’ Lapid (trakk seg i januar 2006)

Stiftet: 1974
Antallet Knesset-medlemmer: 14
Antallet kvinner i Knesset: 3
Politisk plassering: Sentrum
Kampsaker: Krever at ultraortodokse teologistudenter (haredimer) skal gjøre militærtjeneste. Ønsker å forme Israel etter sekulære prinsipper. Kjemper for mer rettferdige sosiale forhold, for å forbedre utdanningssystemet og for en liberal markedsøkonomisk politikk.
Holdning til palestinerne: Shinui støtter fredsprosessen mellom Israel og palestinerne og kan gå med på deling av Jerusalem, så sant de hellige stedene blir bevart. Partiet vil innlemme de største bosetningene i Israel, etter en eventuell opprettelse av en palestinsk stat.

Shinui ble opprettet i 1974, bare få måneder etter Yom Kippur-krigen, som en protestbevegelse. I 1976 formet Yigael Yadin partiet Den demokratiske bevegelsen. De forente seg med Shinui og fikk i 1977 navnet Dash. Også partigrupper fra Frihetssenter og Arbeiderpartiet bestemte seg for å gå med i Dash. I valget samme år, fikk partiet 15 seter i Knesset. Statsminister Menachem Begin (Likud) hadde kun fått stablet på beina en regjering med til sammen 62 seter i nasjonalforsamlingen. Dette ble starten på en intern strid i Dash, om partiet skulle gå med i regjeringskoalisjonen. Etter noen få måneder bestemte likevel Dash’ partistyre, ved et lite flertall, å gå med i regjeringen. Shinui-blokken i partiet gikk i mot dette og rundt et år senere brøt de ut av partiet, og dannet på ny Shinui. I 1981 fikk partiet to mandater i nasjonalforsamlingen, i 1984 fikk de tre og ble med i regjeringen, ledet av Shimon Peres (Arbeiderpartiet). De neste valgene skulle partiet kun oppnå et eller to seter i Knesset, som en del av koalisjonspartiet Meretz. Ved valget i 1999 stod partiet igjen på egne ben, og økte med det antallet seter i Knesset til seks. Sist valg i 2003 var likevel det sterkeste partiet har hatt, og fikk femten partimedlemmer inn i Knesset.

Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om «Shinui».

En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Jewish Virtual Library.
Se også Shinuis prinsipp-program på engelsk.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart