Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Shas

Partileder: Eli Yishai

Religiøs leder: rabbiner Ovadia Yosef
Stiftet: 1984
Antallet Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 11 (12 i 2006)
Politisk plassering: Høyresiden (varierer i stor grad fra sak til sak)
Ideologisk grunnlag: Orientalsk ultraortodoks, pragmatisk religiøst konservative.
Kampsaker: Religiøse og sosiale spørsmål. Ønsker bl.a. å beholde sabbaten som hviledag og ønsker å bevare de statlige tilskuddene til elevene ved de jødiske bibelskolene i Israel.
Holdning til palestinerne: Er i utgangspunktet ingen sterk tilhenger av de jødiske bosetningene, men kontroll over Jerusalem er viktig for pariet. Ønsker ikke i utgangspunktet å forhandle med palestinerne, men støtter forhandlinger av pragmatiske årsaker.

Shas ble grunnlagt av avhoppere fra Agudat Israel, som er et ultrareligiøst parti dominert av jøder med vestlig bakgrunn. Det nye partiet skulle representere de orientalske jødene, altså jøder fra Midtøsten og Nord-Afrika. Mange sekulære orientalske jøder ble også tiltrukket av partiet, fordi det representerte dem som folkegruppe.

Ved valget i 1999 prøvde Israel ut en ny valgordning, med direktevalg på statsministerkandidater. Partileder Aryeh Deri måtte møte i retten midt under valgkampen, siktet for å ha mottatt bestikkelser. Det har aldri blitt funnet beviser for disse påstandene, men retten dømte Deri for det de mente var «klare indisier». Likevel oppnådde Shas 17 mandater i Knesset.
Dette, mener mange, er et tegn på at store deler av den israelske befolkningen så på dommen over partilederen, som en ren rettsforfølgelse fra et venstreorientert rettsvesen. I 2003 oppnådde partiet 11 mandater inn i nasjonalforsamlingen. Les mer i artikkelen Strid om Shas fra februar 2003.

I valget i 2009 oppnådde partiet 11 representanter i Knesset og ble det fjerde største partiet i statsminister Benjamin Netanyahus (Likud) regjering. Partileder Eli Yishai fikk kontroll over det viktige innenriksdepartementet.

Er sammen med Israel Beiteinu et parti omspunnet av myter i vestlig presse. I motsetning til det man tror, er ikke alle Shas’ velgere ultraortodokse. Selv en del drusere stemmer Shas, fordi de taler deres sak i en rekke kulturelle spørsmål. Det er også en myte at Shas er imot fredsforhandlinger med palestinerne, og at det er partiet som forhindret Netanyahu-regjeringen i å kunne inngå en fredsavtale med palestinerne.

Shas’ religiøse leder Ovadia Yosef har sagt at han støtter forhandlinger for å bevare det gode forholdet Israel har til USA. Dessuten støtter han en tostatsløsning av humanitære årsaker. Men Shas ønsker til gjengjeld kompensasjon for de hundretusenvis av jøder som ble fordrevet fra de arabiske landene da staten Israel ble opprettet.

Ble i 2010 medlem av Verdens zionistkongress og ble dermed et zionistisk parti. Har endret en del punkter i partiprogrammet som følge av dette.

Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om «Shas».

En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Encyclopædia Britannica.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart