Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Lieberman markerte ny kurs

Avigdor Lieberman brukte tiltredelsestalen som sjef for utenriksdepartementet til å markere en ny kurs i israelsk utenrikspolitikk.

Lieberman varslet at Netanyahu-regjeringen ikke vil føle seg bundet av forpliktelsene som Ehud Olmert gjorde i Annapolis.

– Det er et dokument som binder oss – og det er ikke Annapolis-konferansen, det har ikke noen gyldighet, sa Liberman. Han påpekte at den israelske regjeringen eller Knesset aldri ratifiserte Annapolis-erklæringen.

Lieberman sa Israel vil forholde seg til veikartet for fred, en handlingsplan fra 2003 som setter opp rekkefølgekrav på veien mot en tostatsløsning i konflikten mellom israelere og palestinere. Ariel Sharons regjering ratifiserte veikartet med noen reservasjoner.

Mens Oslo-prosessen og veikartet for fred i hovedsak dreide seg om å bygge en fredelig sameksistens mellom partene skritt for skritt, var tanken med Annapolis-prosessen å skape enighet om en ferdig fredsløsning som deretter skulle implementeres.

– Vi vil aldri gå med på å hoppe over alle klausulene og gå til den siste, som er forhandlinger om sluttstatus-avtalen, sa Lieberman.

– De som ønsker fred må være sterke
Den nye utenriksministeren kommenterte også den internasjonale fordømmelsen mot Israel som ble forsterket i forbindelse med Gaza-krigen i januar. Han påpekte at kritikken kommer på et tidspunkt da Israel er villig til å gjøre flere kompromisser enn noen gang før.

– Når var Israel mest populær i verden? Etter Seksdagerskrigen, og ikke etter Oslo A, B, C og D, sa Lieberman.

– For å bli respektert i verden, må du respektere deg selv, la han til.

Lieberman kom også med utilslørt kritikk av sin forgjenger som utenriksminister, Tzipi Livni.

– De som tror de vil oppnå respekt og fred gjennom innrømmelser tar feil. Det er stikk motsatt, det vil lede til mer krig, sa Lieberman.

– Ved å si ordet «fred» 20 ganger om dagen skaper man ikke fred, sa han også.

– De som ønsker fred bør forberede seg på krig og være sterke, sa Liberman. Han påpekte at Israel har gitt opp landområder tre ganger større enn staten Israel etter Seksdagerskrigen i 1967.

– Oslo-prosessen startet helt tilbake i 1993, men til denne dag kan jeg ikke se at vi har oppnådd noen fred, sa Liberman.

Fred i bytte mot fred
Den nye utenriksministeren markerer også en ny holdning overfor Syria. I et tv-intervju med Kanal 2 onsdag 1. april avviste han en israelsk tilbaketrekning fra Golan-høydene i bytte mot fred med Syria.

– Jeg er en klar tilhenger av fred med Syria, men bare på et grunnlag – fred i bytte mot fred, sa Lieberman.

– Det vil ikke bli noen tilbaketrekninger fra Golan-høydene i min tid, og forhåpentlig aldri, la Lieberman til.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart