Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hvorfor forsvant den israelske venstresiden?

Den israelske psykologprofessoren Carlo Strenger tror han vet hvorfor den israelske venstresiden har forsvunnet.
Carlo Strenger underviser i psykologi ved Tel Aviv universitet. (Foto: Fra Strengers nettside)

Venstresiden er oppløst fordi den ikke klarte å gi et realistisk bilde av konflikten med palestinerne. Dens ideologiske grunnlag var basert på en enkel forutsetning: Dersom vi tilbyr palestinerne en stat på områdene vi okkuperte i 1967, vil det bli «fred nå», skriver Strenger i en artikkel i Ha’aretz (14. august 2009).

Det viste seg at det ikke var så enkelt. Da de palestinske myndighetene fikk kontroll over sitt eget skolesystem, startet hatopplæringen mot Israelspesielt og jøder generelt. Selvmordsbombene på midten av 1990-tallet ble ikke stanset av Yasser Arafat. Til slutt kom den andre intifadaen.

Burde ha innrømmet feil
– Venstresiden i Israel skulle ha innrømmet at de tok feil i sine spådommer, skriver Strenger.
Han mener de burde sagt noe slikt som dette: «Vi undervurderte hvor kompleks situasjonen er. Vi forstod ikke at palestinerne ikke var klar til å oppgi rett til å vende tilbake og vi undervurderte hvor mye morderisk sinne det var mot Israel. Vi tror fortsatt at vi må avslutte okkupasjonen så raskt som mulig, men vi må se fakta i øynene.»

Ze’ev Chafets innrømmet at han tok feil (artikkel fra 2001)

Venstresiden gjorde ingen innrømmelser, men la ansvaret for palestinernes handlinger ensidig på Israels skuldre: Selvmordsbombene kom fordi Israel forsinket Oslo-prosessen, fredsprosessen brøt sammen fordi Ehud Barak ikke gjorde nok innrømmelser, den andre intifadaen startet på grunn av Ariel Sharons besøk på Tempelplassen, Hamas kom til makten fordi Israel samarbeidet for mye med Fatah osv. (Det samme hørte vi fra venstresiden og massemediene i Norge.)

Legge ansvaret på andre
Psykologprofessoren kaller en slik tenkning for «venstresidens standard forklaringssystem» (VSF). Det grunnleggende prinsipp i VSF er enkelt: Du skal alltid forsvare den underlegne part, spesielt når den ikke er vestlig, og alltid anklage vestlige makter, helst USA og deres allierte, for hva de underlegne gjør. Alt aggressivt eller ødeleggende som en ikke-vestlig gruppe gjør må bli forklart med vestlig dominans eller undertrykkelse.

VSF bygger på veldig tvilsom psykologi, mener Strenger. Det forutsetter at hvis man bare er snill mot folk, så vil alle konflikter forsvinne. Det ser ganske enkelt bort fra menneskets begjær etter dominans, makt og et trossystem som gir dem selvrespekt. VSF bygger på at ikke-vestlige grupper ikke har noen selvstendig vilje, at alt de gjør, føler eller ønsker seg bare er en reaksjon på Vesten. I virkeligheten har ikke venstresiden respekt for ikke-vestlige grupper, når de ikke holder dem ansvarlig for sine handlinger.

Palestinere som Strenger har snakket med, føler den israelske høyresiden respekterer dem mer enn venstresiden, fordi venstresiden alltid tror de vet best hva palestinerne egentlig ønsker.

Hold palestinerne ansvarlig
Strenger personlig mener fortsatt at Israels okkupasjon av Vestbredden har vært en feil helt fra begynnelsen, og mener den bør avsluttes så raskt som mulig. Samtidig er han ikke blind for alle de feil palestinerne har gjort i løpet av de siste 42 årene.

– Venstresiden bør gi palestinerne den respekten at de holder palestinerne ansvarlig for sine handlinger, understreker Strenger. Dersom venstresiden skal vinne framgang, konkluderer psykologiprofessoren, hjelper det den ikke å bli grønnere eller mer sosialistisk – den må gi israelerne et realistisk bilde av virkeligheten og en handlingsplan som er mer intelligent enn høyresidens påstand om at konflikten ikke kan løses, bare håndteres.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart