Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Barak skisserer fredsavtale

Forsvarsminister Ehud Barak (Ap) gikk langt i å skissere en mulig fredsavtale med palestinerne denne uken.

Forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: GPO)

 

Han tror det er en fordel at den nye diplomatiske prosessen med palestinerne ledes av Netanyahu, som kan få med seg den moderate høyresiden i Israel på en avtale.

Journalist Ari Shavit i Ha’aretz spurte Barak om det er mulig å oppnå fred med palestinerne nå, når Barak selv ikke fikk det til som statsminister i 2000, og heller ikke statsminister Ehud Olmert i 2008.

– I den nåværende virkelighet som vi befinner oss i, ser vi at bemerkelsesverdige forandringer er på vei. For tretti år siden konkurrerte araberne seg i mellom om hvem som kunne komme med mest avvisende slagord av typen som [«de tre nei»] fra Khartoum. I dag krangler araberne om hvilket fredsinitiativ som det internasjonale samfunnet vil gå for. Den samme utviklingen skjer hos oss. Da jeg returnerte fra Camp David for et tiår siden, var de mest høylytte kritikerne til mine «uansvarlige» innrømmelser Ehud Olmert og Tzipi Livni. Se på hvor de er i dag. Det betyr ikke at oppgaven er lett. Forskjellene er store og de er av grunnleggende karakter. Men jeg tror det er en virkelig mulighet i dag. Dersom Netanyahu leder prosessen, vil et betydelig antall høyreorienterte ministre stå ved hans side. Så det som trengs er mot til å ta historiske, smertefulle avgjørelser. Jeg sier ikke at vi er garantert suksess, men det er en mulighet. Denne sjansen må utnyttes fullt ut, svarte Barak.

To stater for to folk
Barak tror det vil være mulig å komme fram til en felles plattform, og har sett for seg hvordan en sluttavtale kan komme til å se ut.

– Det blir to stater for to nasjoner. En slutt på konflikten og en slutt på framtidige krav. Det vil bli opptegning av en grense inne i Israels land [avgrensning mot en palestinsk stat på Vestbredden, red. anm.]. Innenfor den grensen vil det være et solid jødisk flertall for flere generasjoner, og på den andre siden vil det ligge en demilitarisert palestinsk stat, men en som vil være levedyktig politisk, økonomisk og territorielt. Vi beholder bosetningsblokkene på vår side. Vi fjerner eller omplasserer de isolerte bosetningene inn i bosetningsblokkene eller inne i Israel. Vi finner en løsning på flyktningproblemet hvor flyktningene returnerer til den palestinske staten eller blir rehabilitert med internasjonal bistand. Det vil komme på plass en omfattende sikkerhetsorganisering og en løsning på Jerusalem-problemet, sier forsvarsministeren.

Deling av Jerusalem
Hva er løsningen for Jerusalem? lurer Shavit.

– Vest-Jerusalem og tolv jødiske nabolag som er hjem til 200.000 innbyggere vil forbli vårt. De arabiske nabolagene med rundt en kvart million innbyggere vil bli deres. Det vil komme på plass et spesielt regime sammen med at man blir enig om ordninger for Gamlebyen, Oljeberget og Davidsbyen, svarer Barak.

Lar seg ikke avlede
Tirsdagens terrorangrep, hvor fire israelere ble skutt og drept på Vestbredden, viser at Israel må fortsette på fredens vei, mener han.

– Det finnes dem som sier at dette er et resultat av svakhet og at Netanyahu må returnere umiddelbart fra Washington fordi de dreper jøder. Men ved å tolke situasjonen er det ingen tvil om at dette er et forsøk på å ødelegge starten på forhandlingene. Så samtidig som vi standhaftig vokter vår sikkerhet og bestemt går for å finne overgriperne, kan vi ikke bli avledet fra å arbeide fram mot suksess for fredsforhandlingene, sier Barak.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart