Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Barak bryter med Arbeiderpartiet

barak
Ehud Barak tar med seg fire andre Knesste-representanter ut av Arbeiderpartiet.
Forsvarsminister Ehud Barak bryter med Arbeiderpartiet, og danner sammen med fire andre avhoppere det nye partiet Ha'atzmaut.
barak
Ehud Barak tar med seg fire andre Knesste-representanter ut av Arbeiderpartiet.

Forsvarsminister Ehud Barak bryter med Arbeiderpartiet, og danner sammen med fire andre avhoppere det nye partiet Ha’atzmaut.

Mandag morgen ble det klart at Ap-formann og forsvarsminister Ehud Barak bryter med partiet. Med seg får han fire andre partikolleger, viseforsvarsminister Matan Vilani, landbruksminister Shalom Simhon, viseindustri-, handels- og arbeidsminister Orit Noked og Knesset-medlem Einat Wilf.

Ha’atzmaut
Sammen vil de fem på sikt danne et nytt parti under navnet Ha’atzmaut, som betyr Uavhengighet. Andre navneforslag som ble vurdert var «Det nye sentrum» og «Et demokratisk-zionistisk jødisk sentrum». Den nye Knesset-gruppen ønsker fortsatt å være en del av den israelske regjeringen.

På en pressekonferanse ved Knesset mandag, sa Barak at partiet vil bli «sentrumsorientert, zionistisk og demokratisk», og at det vil «følge Davd Ben-Gurions arv». Deres motto vil bli «Til det beste for Israel», siden det som er viktigst for staten vil bli «det viktigste for partiet», forklarte han.

– Vi former en ny Knesset-gruppe, en bevegelse og til sist et parti […] Vi inviterer alle som har tro på dette om å bli med oss, sa Barak.

Et parti på vei mot venstre
– Staten Israel står overfor utfordringer som ikke er enkle, når det kommer til politikk, forsvar og samfunn. Vi er klare til å hanskes med disse problemene, erklærte en offensiv Barak.

Forsvarsministeren forklarer at han og de andre utbryterne valgte å forlate partiet blant annet fordi han opplevde at Ap var på vei mot venstre.

– Situasjonen har ikke alltid vært sunn og god for Arbeiderpartiet. Vi la merke til et skifte mot venstre, mot post-modernisme og post-zionisme, forklarte han.

«Ok» fra admininistrasjonkomité
Knessets administrasjonskomité kalte inn til et hastemøte om saken klokken 11:30 norsk tid. De fem utbryterne ba om godkjennelse av den nye Knesset-gruppen, som til slutt skal bli et nytt israelsk parti. Klokken 11:45 kom nyheten om at komiteen hadde godkjent ønsket med overveldende flertall.

Ap bryter trolig med regjering
Det er lite trolig at Arbeiderpartiets gjenværende ministre vil bli værende i regjeringen, på grunn av den sterke indre motstanden mot partiets deltakelse. De siste månedene har Arbeiderpartiet vært splittet og ryktene om Knesset-medlemmer som ønsker å bryte ut har florert. Allerede kort tid etter Baraks pressekonferanse valgte sosialminister Isaac Herzog å trekke seg ut av regjeringen.

Personlig ser ha på den nye situasjonen som en «positiv forandring». Bruddet til Barak og hans fire «kolleger» vil trolig være med å stabilisere situasjonen i deres gamle parti, sier Herzog til Ha’aretz.

Uten Ap i regjeringen vil koalisjonen fortsatt sitte med 66 mandater i Knesset, som er fem mer enn det som kreves for å ha flertall.

Netanyahu klar over brudd
Statsminister Benjamin Netanyahu har vært klar over Baraks planer. Ansatte ved statsministerens kontor skal til og med ha hjulpet forsvarsministeren i gjennomføringen.

– Splittelsen vil skape en stabilitetens øy, en liten og ensformig gruppe innenfor koalisjonen, sa en kilde som arbeider tett med statsministeren.

Ap et «ikke-levelig» sted
Viseforsvarsminister Vilnai sendte mandag morgen et brev til Arbeiderpartiets medlemmer, der han begrunner sin beslutning om å følge Barak ut.

– Arbeiderpartiets Knesset-gruppe har blitt en ikke-levelig plass for parlamentarisk liv. Partimedlemmene arbeidet mot partigruppen og partiformannen. Ikke på et eneste møte visste du hvem som var på din side og hvem som var i ferd med å bryte og bli del av et annet parti, forklarer han.

Vilnai legger til at den nye gruppen gjør det mulig å søke fred med palestinerne «uten å måtte bruke stoppeklokke».

To partier i ett
Under pressekonferansen med Barak i Knesset sa Vilnai at situasjonen ikke var til å holde ut, siden det i praksis var snakk om to partier i ett.

– En del av partiet ønsker å holde seg nær til Meretz, mens den andre […] ser mer pragmatisk på seg selv. Dette [nye] partiet tror at trusler om å forlate regjeringen skader den diplomatiske prosessen. Vi tror at den beste måten å fremme fredsprosessen på, er i den nåværende regjeringen, sa Vilnai.

Ap-topper glade over at Barak er ute av partiet

Noen av Ehud Baraks tidligere kolleger i Arbeiderpartiet sier de er fornøyd med at forsvarsministeren nå har valgt å trekke seg for å danne det nye partiet Ha’atzmaut.

Minoritetsminister Avishay Braverman, som har vært svært misfornøyd med partiets regjeringsdeltakelse, sier Baraks beslutning beviser at det er en «pågående krise» i partiet.

– Arbeiderpartiet er ikke avhengig av en person eller en annen. Krisen gir oss en mulighet til å endre og gjenoppbygge en sterk bevegelse. Arbeiderparti-bevegelsen er nå på vei mot noe nytt, forklarte Braverman.

Knesset-medlem Eitan Cabel er også en av dem som har uttrykt sin misnøye over at partiet sitter i regjering. Han mener Barak og de fire andre ministrene som har brutt ut av Ap, har «ødelagt» partiet. Nå krever han en unnskyldning.

– Betydningen av offentliggjøringen er dramatisk, men det har absolutt ikke overrasket meg. Jeg har sagt i mer enn to år at Arbeiderpartiet er over, hevder Cabel.

Barak delte aldri arbeiderbevegelsens verdier

En nær medhjelper til statsminister Benjamin Netanyahu hevdet mandag at Ehud Baraks beslutning om å forlate Ap vil skape «stabilitet» i regjeringen. Reaksjonene i de ulike partigruppene på hans beslutning om å bryte med Arbeiderpartiet, har etter hvert begynt å komme ut i israelsk presse.

Knesset-medlem Ilan Gilon for det venstreorienterte Meretz-partiet sier Barak aldri har passet inn i Arbeiderpartiet.

– Han delte aldri arbeiderbevegelsens verdier. Vi kan bare håpe at resten av Arbeiderparti-gruppen som fortsatt sitter i regjeringen vil forlate koalisjonen, sa han, før han inviterte partiet til å stå sammen med Meretz som «en forent sosialdemokratisk bevegelse» i Knesset.

Knesset-medlem Aryeh Eldad fra det høyreorienterte partiet National Union sier Baraks beslutning om å forlate Arbeiderpartiet kun er «halve» løsningen på problemet.

– Splittelsen i Arbeiderpartiet er bare halve striden. Den andre halvdelen vinnes når Barak avslutter sin politiske karriere og frigjør oss fra vår lidelse, hevder han.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart