David Horovitz
David Horovitz.

David Horovitz om den politiske situasjonen i Israel

Om kvelden mandag 18. januar 2011 hadde IBAs engelske nyhetssending et intervju med sjefredaktøren i Jerusalem Post, David Horovitz. Her er en fri gjengivelse av det han sa.
David Horovitz
David Horovitz.

Statsminister Benjamin Netanyahus kontor har sagt at fredsprosessen vil bli styrket av at Arbeiderpartiet er delt og de mest negative statsrådene trekker seg fra regjeringen. For nå vet palestinerne at de ikke har noe alternativ til å snakke med den regjeringen som er.

Horovitz er ikke sikker på om det er riktig, selv om det kan være et poeng. Det som er sikkert, er at regjeringen er blitt mer sårbar for regjeringspartier som spiller solospill. Tidligere kunne regjeringskoalisjonen ha flertall i Knesset selv om ett parti stemte imot. Nå har koalisjonen et mindre flertall. Et parti som Israel Beiteinu (under Avigdor Lieberman) har sterke meninger. Det gjenstår å se hva slags handlingsrom statsminister Netanyahu får.

De 8 gjenværende medlemmene av Arbeiderpartiet i Knesset skal forsøke å holde sammen og utvikle partiet. De har et problem. Saker som Arbeiderpartiet tidligere stod for, er nå i stor grad overtatt av partiet Ariel Sharon dannet og som Tzipi Livni nå leder, Kadima. Livni har beveget pariet litt nærmere Likud i forhold til den politikken hennes forgjenger, Ehud Olmert, førte.

Hvis Arbeiderpariet vil legge seg mellom Likud og Kadima, vil det finne at der er det trangt. Og dersom det velger å legge seg til venstre for Kadima, vil det oppdage at der ligger Meretz fra før – og at det ikke er mange velgere å hente på den politikken.

Det er ikke avklart hvem som skal lede Arbeiderpariet nå når den tidligere lederen, Ehud Barak, har forlatt partiet. Horovitz tror at Benjamin Ben-Eliezer vil bli en foreløpig leder. Isaac Herzog ser på seg selv som den naturlige lederkandidaten. Men det gjør flere også, som Amir Peretz, som var leder, men tapte mot Ehud Olmert (Kadima) i 2006. Det er også andre lederkandidater.

Horovitz tror at med denne splittelsen vil Arbeiderpariet bli enda mer marginalisert. Hovedspillerne blir Likud og Kadima. Den tredje spilleren er Israel Beiteinu under Lieberman. Når Netanyahu sier at han har tatt en strategisk avgjørelse om å gå inn i fredsprosessen, sier Lieberman at det er bortkastet tid. Netanyahu frykter at Lieberman skal utmanøvrere ham fra høyre. Som sagt: Det gjenstår å se hvilket handlingsrom Netanyahu får.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart