Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ny injurielov behandles i Knesset

Israels nasjonalforsamling
Knesset. Foto: Chris Yunker, flickr.com.
Et nytt kontroversielt lovforslag vil straffe israelsk presse hardere i injuriesaker.

Israelske toppolitikere, særlig på høyresiden, har vært utsatt for en lang rekke etterforskningssaker og rettssaker de siste årene, etter at sakene først begynte å rulle i mediene. Noen av forholdene har ført fram til dom og straff, som da tidligere Knesset-president Moshe Katsav ble dømt for voldtekt tidligere i år.

Men det finnes også mange eksempler på medierapporter som ved videre granskning viste seg å ikke holde vann. Slike rykter og spekulasjoner, som kan skade politikeres omdømme, ønsker flertallet i Knesset en slutt på.

Øker straffen
Meir Sheetrit (Kadima) og Yariv Levin (Likud) har begge jobbet med lovforslag på området, men har nå gått sammen med et felles forslag. I dag kan medier bli saksøkt for injurier for omlag 80.000 kroner, uten at saksøker må bevise de økonomiske skadevirkningene  som han er påført. Den nye loven vil heve denne grensen til 500.000 kroner.

Da lovforslaget var oppe til første votering i Knesset mandag, stemte 42 representanter for og 31 imot, skriver Jerusalem Post. Sannsynligvis får loven gjennomslag i alle de tre voteringene, men det kan gjerne komme endringer underveis. Med kontroversielle lover foregår det ofte mye hestehandler i andre og tredje runde i Knessets lovbehandlingsprosess. Allerede har debatten vært opphetet. Mange medier har kalt loven for «antidemokratisk».

– Skal være sterkt demokrati
Det avviser statsminister Benjamin Netanyahu, som stiller seg bak endringen.

– Så lenge jeg er statsminister, vil Israel fortsatt være et sterkt demokrati. Ingen skal fortelle noen hva de skal tenke, hva de skal skrive, hva de skal etterforske, hva de skal kringkaste. Dette er ikke Likuds vei. Det er ikke min vei. Likevel, alle i samfunnet må ha ytringsfrihet. Det er min jobb å sørge for at det skjer i en nasjonalliberal ånd – moderat og ansvarlig – under gjensidig respekt, understreket han under voteringsrunden.

– Dersom jeg personlig hadde følt loven ville skadet demokratiet «bare en smule», ville jeg forkastet den, forsikret Netanyahu.

Støtter prinsippet

Avigdor Lieberman og Reuven Rivlin i samtale.
Avigdor Lieberman og Reuven Rivlin i samtale.

Knessets ordstyrer Reuven Rivlin sa at han har et ambivalt forhold til lovforslaget. På den ene siden har de israelske mediene «gjort seg fortjent til» innstrammingen. Men selve straffeøkningen mener han er alt for dramatisk.

– Jeg stemte imot fordi budskapet, proporsjonene, straffen den fører med seg – lovforslaget kaster babyen ut med badevannet. De som blir rammet av mediene burde ikke ha den holdningen at vi kan leve uten dem. Det ville vært mer brutalt enn hva mediene selv skriver når de ikke er forsiktige, forklarte han overfor den israelske avisen.

Rådgiver trakk seg
En av regjeringens presserådgivere, Eva Berger, valgte tirsdag å trekke seg fra regjeringens pressekontors rådgivende organ, som følge av at lovforslaget nå ser ut til å få gjennomslag.

– Rådet ønsker å støtte et gammelt feiltrinn [å forhindre demokrati], i demokratiets navn. Jeg vil ikke være med på dette, sa hun til Ha’aretz.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart