Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Zahava Gal-On er ny leder i Meretz

Med 60 prosent av stemmene er Knesset-medlem Zahava Gal-On valgt til ny leder av Meretz-partiet. Hele 90 prosent av de stemmeberettigede deltok i valget.

Senest i 2013 vil det bli avholdt nytt valg til nasjonalforsamlingen Knesset, og de israelske partiene forbereder seg med å avklare lederspørsmålet. Netanyahu har allerede sikret sitt verv i Likud. Frem mot slutten av mars pågår det en intens lederkamp i det største opposisjonspartiet Kadima.

Onsdag ble det avholdt nominasjonsvalg også i det mest venstreorienterte av de jødiske partiene. Ved Knesset-valget i 2009 vant Meretz kun tre mandater.

Zahava Gal-On vant ledervalget overlegent med 60 prosent av stemmene. Hun overtar vervet etter Chaim Oron, som hun tapte mot i sist nominasjonsvalg. I årets primærvalg konkurrerte hun mot Knesset-medlem Ilan Gilon og nykommer Ori Ophir.

 

Meget høy deltakelse

Nesten 90 prosent av de 954 medlemmene med stemmerett avla sin stemme. Ved stemmelokalet i Tel Aviv kunne man tydelig se hvem som støttet hvilken kandidat. Gal-Ons fans hadde på seg grønne t-skjorter. Grønt er også partiets farge. De som støttet Gilon hadde røde t-skjorter. Gilon forklarte at han mente det var en riktig farge for et sosialistisk parti, forteller Ha’aretz. Han hadde også i forkant av primærvalget lovet at hvis han vant, ville han gjøre partiet rødere. Nykommer Ophirs fanskare hadde hvite t-skjorter.

Gal-On fikk 506 av 835 stemmer, mens Ilan Gilon fikk 306. Ori Ophir fikk kun 23 stemmer ved årets primærvalg.

 

Hyggelig stemning

Det er kanskje uvanlig for en valgkveld, men nominasjonsvalget var preget av en hyggelig tone. De tre kandidatene stod ofte sammen og snakket under onsdagens interne valg. Også mellom tilhengerne til de de tre kandidatene var det en god tone.

Meretz har investert i et nytt sofistikert stemmesystem hvor man stemmer elektronisk. Medlemmene fikk en kvittering med en strekkode hvor det stod skrevet hvilken kandidat de hadde stemte på.

Etter at alle stemmene var avgitt kl. 22 ble datamaskinens tall sjekket ved en manuell telling av kvitteringene. Hver av papirlappene ble også avlest av en strekkodeleser, og stemmen vist på storskjerm, slik at alle kunne følge nøye med, og passe på at alt gikk riktig for seg.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart