Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hemmeligstemplede dokumenter fra Begin ser dagens lys

Menachem Begin i 1978. (Foto: Wikimedia Commons)
Menachem Begin i 1978. (Foto: Wikimedia Commons)
Tidligere hemmeligstemplede dokumenter, som nå er offentliggjort, viser nye sider ved statsminister Menachem Begin (1913-1992). Han ivret blant annet for å utnevne arabere til høyesterett.

Israels nasjonale arkiv offentliggjorde i helgen tidligere hemmeligstemplede dokumenter i anledning 20-årsdagen for tidligere statsminister Menachem Begins død, forteller Haaretz.

 

Personlig involvert i benådning

Dokumentene gir for eksempel bedre innsikt i Begins deltagelse i Yehoshua Ben-Zion-saken. Ben-Zion var involvert i en stor svindelsak som til slutt førte til kollaps av en israelsk-britisk bank. Ben-Zion fikk en meget lang fengselsdom.

I 1971, mens Begin var opposisjonspolitiker, sendte han brev til president Ephraim Katzir og ba dem benåde Ben-Zion. Benådningsprosessen kom under sterk kritikk fra israelere, men i brevet kan man lese hvorfor Begin brukte sin egen politiske påvirkning på å få Ben-Zion løslatt.

– Etter at to doktorer har gjort meg oppmerksom på at det er en reell fare for livet hans, tillater ikke min samvittighet meg å unngå å gi anbefalingen [at han blir løslatt], når jeg vet meget godt at han kan komme til å ende sine dager innefor fengselets murer, skriver Begin.

Katzir benådet Ben-Zion etter Begin kom med sin anbefaling. Til tross for Begins bekymring, levde Ben-Zion et langt liv, og døde først i 2004, mange år etter at han ble løslatt.

 

Ville utnevne arabisk dommer

I et  annet dokumentet som er blitt frigjort, blir det avslørt at Begin støttet utnevnelsen av arabiske dommere til den israelske høyesteretten.

– Det har vært min oppfatning i mange år at vi må utnevne en araber til dommer i høyesterett. Jeg skal gjenta denne oppfatningen ved en enhver anledning, skriver Begin i et brev fra 1977 sammen med sin rådgiver på arabiske spørsmål, Moshe Sharon.

 

Rettssystemets beslutninger må håndheves

Et tredje dokument fra 1979, gir innsikt i et regjeringsmøte der Begin uttrykker sin sterke overbevisning om at man må følge rettsystemet i landet, og ikke gjøre kompromiss på dette punktet. Møtet hadde som tema å diskutere riksadvokatens beslutning om å rettsforfølge offentlige tjenestemenn som hadde brutt en rettskjennelse og begynte å bygge en vei på beduinsk land i Negev-ørkenen.

– Riksadvokaten stakk ut spesifikke prosedyrer, og etterforskningen kommer til å finne sted i en disiplinærrett. Punktum. Og det er ikke en tjenestemann i landet som kan forlange at riksadvokaten legger til side beslutningen sin og ser etter en ny beslutning, sa Begin i regjeringsmøtet.

Ved slutten av møtet foreslo Begin å runde av møtet med følgende vedtak: «Regjeringen godkjenner riksadvokatens rapport.» Moshe Nissim, som satt i regjeringen kommenterer: «Regjeringen godkjenner ikke, den tar [rapporten] til etterretning.»

Begin svarte: «Du har rett. Regjeringen har hørt riksadvokatens rapport. Vi kommer ikke til å gi noen komplimenter, for han trenger ingen. Høyesterett har allerede gitt ham komplimenter og regjeringen bør ikke legge til noe.»

Menachem Begin var statsminister i Israel fra 21. juni 1977 til 10. oktober 1983.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart