Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Mofaz beseiret Livni i Kadimas primærvalg

Shaul Mofaz overtar ledelsen av Knessets største opposisjonsparti, sentrumspartiet Kadima. (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)
Shaul Mofaz overtar ledelsen av Knessets største opposisjonsparti, sentrumspartiet Kadima. (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)
Med 62 prosent av stemmene er Shaul Mofaz klar vinner av Kadimas ledervalg. Tzipi Livni, som har ledet partiet siden høsten 2008, ga natt til onsdag ingen løfter om å fortsette i partiet.

Shaul Mofaz, tidligere forsvarssjef og forsvarsminister, og nåværende leder av Knessets utenriks- og forsvarskomite, fikk 61,7 prosent av stemmene i gårsdagens primærvalg i Kadima.

– Et forent og sterkt Kadima kommer til å få Israel tilbake på riktig vei, sa Mofaz etter opptellingen var over, forteller Jerusalem Post. Han ba om samling rundt partiet og inviterte Livni til å jobbe sammen med ham for å ta statsministerstolen fra Benjamin Netanyahu.

Mofaz lovet å jobbe for en ny sosioøkonomisk agenda. Han sa også at han kommer til å gjøre en innsats for å få alle israelere til å tjenestegjøre i hæren. Det fikk ultra-ortodokse som var til stede til å forlate salen.

 

Quo Vadis, Livni?

Mange var spent på Livnis reaksjon etter tapet av ledervervet i partiet. Vil hun og Knesset-medlemmene som støtter henne fortsette i Kadima?

– Jeg ringte Shaul Mofaz. Jeg ønsket ham lykke til. Dette er resultatene, sa Livni etter tapet. Hun takket de mange frivillige som har hjulpet henne i kampanjen, men ønsket ikke svare på spørsmål om hun kommer til å fortsette i partiet etter tapet.

– Dette har vært to lange måneder og en lang dag. Nå går jeg og legger meg, svarte Livni.

Kilder som står nær Mofaz sier til Jerusalem Post at de har snakket med alle 12 Knesset-medlemmer som støttet Livni i valget. Alle sier de kommer til å fortsette i partiet.

Da Hærens Radio spurte om hun kom til å bli i partiet dersom hun tapte, svarte Livni:

– Jeg er lei av det spørsmålet. Jeg tror ikke folk bryr seg om hva som skjer med meg personlig hvis jeg ikke vinner. Det er et tema kun pressen er interessert i, sa Livni.

Tirsdag morgen, før valget var skikkelig i gang, indikerte Livni at hun vil være med å bygge Kadima og erklærte tro på partiets framtid.

 

Lav stemmedeltakelse

Primærvalget var preget av meget lav stemmedeltakelse. Begge kandidatene oppfordret partimedlemmene til å stemme, men med liten suksess, forteller Ha’aretz. Bare rundt 40 prosent av partiets 95.000 medlemmer avleverte sin stemme ved de rundt 200 stemmestedene på den regnfylte dagen. Dette er mye lavere stemmedeltagelse enn ved sist internvalg i 2008. 23.987 medlemmer stemte på Mofaz, mens 14.516 stemte på Livni. Ved forrige valg i 2008 vant Livni med kun 431 stemmer.

– Vinneren av Kadimas primærvalg kan bli Israels neste statsminister, sa Ehud Olmert, tidligere statsminister og Kadima-leder under J Street-konferansen i Washington i helgen.

Tidligere statsminister Ariel Sharon opprettet Kadima i november 2005. Mange av Kadimas politikere kom sammen med Sharon fra Likud til det nyopprettede partiet. Etter at Sharon ble syk, tok tidligere statsminister Ehud Olmert ledelsen av partiet. Livni etterfulgte Olmert, etter at Olmert måtte gå av på grunn av korrupsjonsanklager.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart