Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Shaul Mofaz (Foto: Kadima)
Shaul Mofaz (Foto: Kadima)

Høyresiden vinner på meningsmålingene

Dersom det hadde vært nyvalg i Israel i dag hadde regjeringspartiene fått flertall i Knesset med 64 av 120 representanter.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Mandag ble det klart at det mest sannsynlig går mot nyvalg i Israel i løpet av august eller september. Dermed er det interessant å se på den siste politiske meningsmålingen utført av New Wave Research, publisert i Israel Hayom søndag.

Skulle valget blitt avholdt i dag viser det seg at de nåværende regjeringspartiene ville fått 62 seter i Knesset. Det ville fordelt seg på 31 representanter for Likud, 14 for Israel Beiteinu, 9 for Shas, 5 for United Torah Judaism og 3 for Det nye nasjonalreligiøse parti.

Noe ned uten Ha’atzmaut
Oppslutningen er noe ned i forhold til antallet representanter regjeringen har i dag (66 mandater), men med større makt til Likud og mindre makt til Shas og Israel Beiteinu. Partiet til forsvarsminister Ehud Barak (Ha’atzmaut), som har brutt ut av Arbeiderpartiet i løpet av siste periode, får ikke tilstrekkelig oppslutning til å få mandater på meningsmålingen.

Det er ikke usannsynlig at flere av de religiøse partiene kan bli byttet ut med Kadima som koalisjonspartner ved et nyvalg, på grunn av regjeringens nåværende interne stridigheter.

Mye av grunnen til stridighetene ligger i at Israel Beiteinu, Ha’atzmaut og Likud ønsker å kvitte seg med «Tal-loven», som fritar ultra-ortodokse bibelskolestudenter fra militærtjeneste. Ingen av de religiøse regjeringspartiene er interessert i å svelge dette. Kadima, som er en klar motstander av denne loven, kan dermed bli et interessant koalisjonsalternativ for statsminister Benjamin Netanyahu.

Kadima ned, Ap opp
Meningsmålingen er skuffende lesning for mange av opposisjonspartiene. Ikke minst gjelder det for det største av dem, Kadima, som ville gått ned fra 29 til 13 representanter. Meretz og Hadash ville begge endt på 4 mandater hver. Et parti som hadde gjort et kraftig byks fram er Arbeiderpartiet, som med sin nye partileder Shelly Yachimovich hadde gått opp fra 13 til 17 representanter og blitt Knessets nest største. Ekstra imponerende er tallene med tanke på at det var dette partiet Barak brøt ut av for rundt et år siden, da han dannet Ha’atzmaut.

Det nyoppstartede partiet Atid, med tidligere fjernsynsanker Yair Lapid i spissen, ville oppnådd 12 representanter. Det vil etter alle solemerker plassere seg noe til venstre for Arbeiderpartiet i det politiske landskapet, som et sosialorientert og sionistisk parti.

1 av 3 vil ha Netanyahu som statsminister
Deltakerne i undersøkelsen ble også spurt om hvilken politisk leder de mener vil være best i jobben som statsminister. Netanyahu fikk tillit fra 29,1 prosent av de spurte, mens Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) og Yachimovich endte på delt andreplass med 9,2 prosent hver. Kadimas nye leder Shaul Mofaz fikk kun 4,6 prosent.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart