Statsminister Benjamin Netanyahu gleder seg over å lese meningsmålinger. (Foto: Νέα Δημοκρατία, flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu gleder seg over å lese meningsmålinger. (Foto: Νέα Δημοκρατία, flickr.com)

Ingen kan true Netanyahu

- Statsminister Benjamin Netanyahu kan ta det rolig når han leser resultatene av den siste meningsmålingen til Ha'aretz, skriver journalist Yossi Verter. Ingen er i nærheten av å kunne kaste ham fra statsministerstolen.

Dersom det ikke kommer noen uventede politiske jordskjelv i Israel de neste fire månedene, er det bare én politiker som har en realistisk mulighet til å danne ny regjering etter Knesset-valget (som sannsynligvis blir 4. september). 48 prosent av israelerne sier Netanyahu er best egnet til jobben. Shelly Yacimovich (Ap) får 15 prosent oppslutning. Deretter kommer Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) med 9 prosent og Shaul Mofaz (Kadima) med 6 prosent.

– Meningsmålingen er et hardt slag mot Mofaz, som har presentert seg selv som den eneste realistiske rivalen til Netanyahu, kommenterer Verter. Mofaz har erfaring som forsvarssjef og forsvarsminister. Yacimovich på sin side har aldri deltatt på et regjeringsmøte, og har ingen sikkerhetserfaring. Likevel får hun nesten tre ganger mer støtte i folket enn Mofaz.

Ha’aretz har også undersøkt hva israelere flest mener om anklagene som tidligere Shin Bet-sjef Yuval Diskin rettet mot Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak i forrige uke. Diskin hevdet de to lederne er «messianske», at man ikke kan stole på dem i Iran-spørsmålet. 25 prosent sier seg enige, 51 prosent sier seg uenige med Diskin.

 

Likud dominerer i Knesset

Også bartibarometerne er hyggelig lesning for Netanyahu. Mandag gjenga MIFF målingen til Israel Hayom. I dag kom en ny måling, fra Dahaf-instituttet, gjengitt i Jerusalem Post. Den gir en slik fordeling av mandatene til de største partiene i Knesset.

Likud                                    31 mandater

Arbeiderpartiet               17 mandater

Israel Beiteinu                  13 mandater

Yesh Atid (Yair Lapid)  12 mandater

Kadima                                10 mandater

 

Ap kan bli med i Likud-regjering

Allerede før Knesset er formelt oppløst, er valgkampen godt i gang. Yacimovich mener Netanyahu er «den mest ekstreme, militant kapitalistiske statsministeren Israel noen gang har hatt». Til tross for de sterke ordene, utelukker hun ikke å bli en del av en koalisjonsregjering med Likud etter valget.

– Vi vil bare bli med i en regjering som gjør betydelige sosialøkonomiske endringer, sier hun til Hærens Radio torsdag.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart