Statsminister Benjamin Netanyahu kan sannsynligvis danne ny regjering etter Knesset-valget i september, men det er ikke sikkert at han får med seg forsvarsminister Ehud Barak videre. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Statsminister Benjamin Netanyahu kan sannsynligvis danne ny regjering etter Knesset-valget i september, men det er ikke sikkert at han får med seg forsvarsminister Ehud Barak videre. (Illustrasjonsfoto: IDF)

– Nyvalg gir Netanyahu handlefrihet mot Iran

4. september blir det nyvalg til Knesset i Israel. De to neste månedene, fram til presidentvalget i USA 6. november, vil statsminister Benjamin Netanyahu ha en mulighet til å handle mot Irans atomprogram, mener Amnon Abramovich i Kanal 2.

– Statsminister Benjamin Netanyahu velger å framskynde Knesset-valget slik at han vil ha frihet til å gripe inn mot Irans atomprogram i september og oktober, sa en av Israels mest velinformerte politiske kommentatorer fredag kveld. Amnon Abramovich i Kanal 2 påpekte at Netanyahu i denne perioden vil lede en overgangsregjering, og at president Barack Obama vil være handlingslammet midt under sluttspurten i den amerikanske valgkampen.

Det er presentert en rekke forklaringer på hvorfor Knesset nå oppløses, og nyvalg skrives ut 4. september. Blant disse er sprik i regjeringskoalisjonen i sentrale politiske spørsmål (alt fra ultraortodokses militærtjeneste til statsbudsjettet), Netanyahus og Likuds dominans i meningsmålinger og opposisjonens svake stilling.

Abramovich mener valget er flyttet fram på grunn av Iran. Selv om Netanyahu skulle vinne valget, slik alle eksperter forventer, vil han de første månedene lede en overgangsregjering, før en ny regjeringskoalisjon er på plass. I denne perioden vil Netanyahu kunne føle seg fri til å ta valg som mange israelere kanskje ikke støtter, sier Abramovich.

I overgangsfasen vil Ehud Barak fortsatt være forsvarsminister, men det er langt fra sikkert at han blir gjenvalgt til Knesset. Dersom Netanyahu noen gang skulle gi grønt lys for militær aksjon mot Iran, vil han helt sikkert foretrekke å ha Barak med seg i kriserommet.

Presidentvalget i USA finner sted 6. november. Abramovich ser dette som avslutningen av perioden hvor Netanyahu har større handlingsfrihet. Like før valget vil ikke Obama våge å kritisere Israel, tror Abramovich.

– Fra Netanyahus side «vil forholdene være fantastiske», sa Abramovich da han presenterte sin analyse.

Israelsk lov forbyr en overgangsregjering å ta dramatiske politiske avgjørelser, med unntak i kritiske tilfeller. Abramovich påpekte hva forsvarsminister Ehud Barak sa i et intervju som ble publisert i Israel Hayom fredag. Vil det kommende valget forstyrre taktiske avgjørelser? spurte journalist Shlomo Cesana.

– Den politiske sikkerhetsledelsen vil ta avgjørelser som er nødvendig, selv under spesielle omstendigheter. Vi må skille Iran-spørsmålet fra valget, svarte Barak. Dette kan bli tolket som et hint som styrker Abramovichs analyse.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart