Statsminister Benjamin Netanyahu kan være fornøyd. Israel gikk til sengs mandag med nyvalg i tankene, men våknet opp igjen til nyheten om en ny storkoalisjon med Kadima. (Foto: Jewish Agency for Israel)
Statsminister Benjamin Netanyahu kan være fornøyd. Israel gikk til sengs mandag med nyvalg i tankene, men våknet opp igjen til nyheten om en ny storkoalisjon med Kadima. (Foto: Jewish Agency for Israel)

Kadima med i regjering – nyvalg avlyst

Én dag før Knesset var i ferd med å oppløse seg selv og utlyse nyvalg, kom Likud og Kadima til enighet om en samarbeidsregjering.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Kadimas partiformann Shaul Mofaz og statsminister Benjamin Netanyahu i Likud kom natt til tirsdag til enighet om en samarbeidsregjering, for å unngå nyvalg 4. september. Avtalen kom overraskende både på politikere og opposisjon, som ikke visste noe om samtalene mellom dem.

Foreløpig må Kadima nøye seg med begrenset mannskap i regjeringen. Mofaz blir visestatsminister, samt minister uten portefølje. I tillegg blir han en del av sikkerhetskabinettet, som består av forsvarsledelsen og de mest framtredende ministrene i regjeringen. Kadima-partiet skal også lede Knessets finanskomité. Men Mofaz skal ha sagt til Kadima-politikere at ministerposter vil bli tildelt Knessets største parti fra og med 2013.

Gratulasjoner
Netanyahu skal ha ringt president Shimon Peres og fortalt om den siste utviklingen i saken. Han skal ha uttrykt sin støtte og gratulerte Likud-lederen med resultatet. Både Kadimas og Likuds Knesset-grupper har gitt sin tilslutning til avtalen.

Ifølge statsministeren er det vervingen av ultra-ortodokse inn i militæret som vil stå på dagsorden framover for den nå svært solide samlingsregjeringen fra og med slutten av juni. Kadimas absolutte krav for å bli med i regjeringen var militærtjeneste for alle og endringer i det israelske valgsystemet, mens de kom til enighet med Likud om en fortsatt streng og ansvarlig budsjettpolitikk innenfor dagens rammer.

Presenterte firepunkts plan
Netanyahu og Mofaz la tirsdag ettermiddag fram regjeringsplanen for det halvannet året som er igjen av valgperioden. De presenterte fire områder hvor regjeringen vil legge sitt hovedfokus. På alle disse fire områdene vil de handle med «ansvarlighet», understreket de to på en pressekonferanse.

De fire punktene er:
– Erstatte Tal-loven med et ansvarlig alternativ
– Presentere et ansvarlig budsjett som vil ta høyde for både økonomiske og sosiale behov
–  Endre valgsystemet for å skape større stabilitet i israelsk politikk
– Fremme en ansvarlig fredsprosess med palestinerne

Med denne avtalen vil Netanyahus andre regjering inneha hele 94 av 120 seter i Knesset, et flertall som prosentvis er på 78,3 prosent. Ingen koalisjonsregjering i Israels historie har hatt et større flertall i nasjonalforsamlingen.

Som en del av avtalen kan ikke Kadima felle regjeringen før valgperioden er over 22. oktober 2013. Shaul Mofaz overtar som første varastatsminister og vil styre regjeringen i Netanyahus fravær.

Må svare for seg
Mofaz må også svare for løfter han skal ha kommet med i et intervju med Ha’aretz, om at Kadima aldri ville bli en del av den nåværende Netanyahu-regjeringen dersom han ble valgt til partileder.

– Kadima under mitt lederskap vil forbli i opposisjon. Den nåværende regjeringen representerer alt som er galt med Israel, tror jeg. Så hvorfor skulle vi bli en del av den, sa han den gang.

Venstre- og høyresiden reagerer
Nå som Kadima sitter i regjering er det Shelly Yachimovich som er Knessets nye opposisjonsleder. Hun reagerer kraftig på den «skitne avtalen» hun mener Likud og Kadima har inngått.

– Dette er feighetens allianse og den latterligste sikk-sakk-kjøringen i Israels politiske historie, hevder Arbeiderparti-lederen.

Men også på høyresiden i Likud er det politikere som reagerer på avtalen. Blant dem er Knesset-medlem Danny Danon.

– Trekker vil gjøre at [Ehud] Barak fortsetter som forsvarsminister i ett og et halvt år til, mens venstreorienterte Kadima slippes inn i regjering. Dette vil utgjøre et tap for bosetningsverdiene, for Likuds verdier, for Israels befolkning som valgte Likud til å lede landet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart