Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kadima trakk seg fra regjeringen

Illustrasjon: IDF
Illustrasjon: IDF
Etter kun 70 dager er Kadima ute av regjeringen. Utenriksminister Avigdor Lieberman tror Israel nå beveger seg mot et nyvalg, mens Likud håper å unngå dette ved å fremme sitt eget vernepliktsforslag for Knesset.

Kadima-leder Shaul Mofaz offentliggjorde tirsdag at hans Kadima-parti trekker seg fra regjeringen, på grunn av uenighetene rundt den nye allmenne vernepliktsloven.

– Statsminister Benjamin Netanyahu har valgt å stå på militærnekternes side, hevdet han, og henviste til de religiøse partiene i regjeringen som krever at de ulta-ortodokse bibelskolestudentene fortsatt skal få fritak fra førstegangstjenesten.

– Jeg sitter igjen med en følelse av at statsministeren ikke har gitt oss noe valg, så derfor har jeg svart på det. Det er et forsøk her på å forbigå viktige prinsipper i stillhet og forvirre befolkningen. Det lurer imidlertid verken meg eller befolkningen, fortsatte Mofaz.

– Kun 50 prosent vil være tilgjengelig
Kadima-lederen mottok et kompromissforslag fra Netanyahu rundt vernepliktsloven tirsdag. Det er dette han avviste med å trekke sitt parti fra koalisjonen. Forslaget gikk ut på at alle ultra-ortodokse skal kunne verves til hæren fram til de er 23, mens de som verver seg som 18-åringer vil motta insentiver. Etter fylte 23 vil ultra-ortodokse menn kun tjenestegjøre i sivile tjenester som brannvesenet, Magen David Adom, politiet og fengselstjenesten. Årsaken er at ultra-ortodokse får mange barn allerede fra et tidlig stadium i livet, noe som gjør det veldig kostbart for staten å skulle forsørge dem mens fedrene er i IDF.

– Basert på forslaget som ble avvist, om verneplikt mellom 18 og 23 år, vil over lengre tid kun 50 prosent av dem være tilgjengelige for verneplikt. 50 prosent av dem som deretter kan innkalles mellom 23 og 26 år vil delta i de sivile tjenestene. Netanyahus forslag går imot Høyesteretts bestemmelse, går imot likhetsprinsippet, er uproporsjonalt og møter ikke kravene til en faktisk allmenn verneplikt som Høyesterett krevde, og etterkommer heller ikke prinsippene til Tal-komiteen, forklarte en skuffet Mofaz.

Shas ut mot Kadima
Det religiøse regjeringspartiet Shas beskylder Kadima for aldri egentlig å ha ønsket en løsning i saken.

– Nå er det klart som dagen. Vi tilbød kreative løsninger, vi ønsket å finne fram til en ordning. Vi var klare til å drøfte sanksjoner [mot dem som skulker unna militærtjenesten …] Alle forslagene som var på bordet var ekstreme, men det er åpenbart at Kadima ikke ønsket å gå med på dem, fordi Kadima egentlig aldri ønsket en avtale. I dag har dette blitt bevist. Kadima-medlemmer var ikke enige med oss i en eneste ting, hevder en sentral partikilde.

Lieberman tror på nyvalg
Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman, som også krever full allmenn verneplikt, lover at partiet hans ikke vil gi etter i de interne forhandlingene i regjeringen. Men han ønsker ikke å trekke partiet ut av koalisjonen, slik Mofaz gjorde.

– Vi vil ikke gi noen den gleden, hevdet han.

Selv har partiet hans fremmet et lovforslag for Knesset der alle israelere over 18 år, inkludert arabere og ultra-ortodokse, vil bli rammet av en allmenn verneplikt.

– Vi driver ikke med tull. Det vil være 15 Israel Beiteinu-politikere som stemmer for dette lovforslaget, kanskje til og med flere. Vi vil ikke gi oss. Dersom det ikke kommer en lov på plass innen 1. august, må uansett alle tjenestegjøre, forklarer Lieberman overfor Yedioth Aharonoth.

Han tror nå regjeringen kan bli tvunget til å utlyse nyvalg om ikke mange månedene, selv om han håper koalisjonen overlever ut valgperioden.

– Det er åpenbart at det kommer til å bli valg neste år. Den offisielle datoen er 22. oktober, men enhver dato fra og med februar er sannsynlig.

Likud fremmer eget lovforslag
Men Netanyahu håper å unngå et nyvalg. Han ønsker nå å legge fram sitt eget Likud-partis lovforslag for Knesset. Der ønsker de å tilby ultra-ortodokse økonomiske insentiver for å tjenestegjøre før fylte 22 år, mens de som ikke tjenestegjør før de fyller 26 vil bli rammet av økonomiske sanksjoner. Unntaket er 1.000 bibelskoletalenter som hvert år får fritak. Også arabiske israelere vil Likud ha en høyere representasjon av i IDF enn i dag.

Får forslaget gjennomslag i Knesset vil statsministeren ha unngått nyvalg. Men sannsynligheten for at både venstre-, høyresiden og sentrum vil akseptere premissene, må anses som lav.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart