Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Olmert og Livni går ikke til valg mot hverandre

Fra venstre: Ehud Olmert, Tzipi Livni og Kadima-leder Shaul Mofaz. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Fra venstre: Ehud Olmert, Tzipi Livni og Kadima-leder Shaul Mofaz. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Dersom de bestemmer seg for å returnere til politikken, vil de tidligere Kadima-lederne Ehud Olmert og Tzipi Livni ikke stå på ulike partilister, sier informerte kilder.

Kilder som arbeider tett med Ehud Olmert sier den tidligere statsministeren vil bestemme mot slutten av neste uke for om han skal gå inn i politikken igjen, rapporterer Ha’aretz.

– Begge [Olmert og Tzipi Livni] må bestemme seg for om de har tenkt å gå til valg i det hele tatt. Begge kommer til å sjekke meningsmålingene og konsultere med sine medarbeidere, sier kilden.

– De planlegger ikke å kjempe mot hverandre, men samarbeide og koordinere, legger vedkommende til.

Størst, men ingen makt
Den israelske avisen
har også gjennomført en undersøkelse, der de forsøker å finne ut hvor godt et stort sentrumsparti ville gjort det i valget 22. januar. Et parti bestående av Ehud Olmert, Tzipi Livni og Yesh Atid-leder Yair Lapid ville ifølge meningsmålingen fått flere representanter enn Likud.

Mens Likud ville gått ned fra dagens 27 representanter til 24, ville sentrumspartiet fått 25 seter i Knesset. Likevel ville høyreblokken som i dag styrer Israel, hovedsakelig bestående av Likud, Shas og Israel Beiteinu, beholde flertallet i nasjonalforsamlingen. Ikke engang en sentrum-venstreblokk med det hypotetiske nye sentrumspartiet, Kadima og Arbeiderpartiet ville til sammen blitt sterke nok til å få flere mandater enn høyresiden til sammen.

Ap-leder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet)
Ap-leder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet)

Protestleder inn i Arbeiderpartiet
Etter at undersøkelsen var publisert, ble det klart at leder i Studentforeningen og en av lederne bak den sosiale protestbevegelsen, Itzik Shmuli, har blitt med i Arbeiderpartiet. Partileder Shelly Yachimovich understreker med det hvor sentrale sosiale spørsmål vil bli for Ap i valgkampen.

– Vi valgte å åpne vår valgkamp ikke bare med ord, men gjennom å offentliggjøre en kandidat som virkelig uttrykker vårt fundamentale fokus. Itzik og jeg møttes under fjorårets periode med sosiale protester. Jeg foreslo for ham for lenge siden at han burde bli med i Arbeiderpartiet. Den gang var han ikke klar til å bli en del av politikken, men jeg er svært fornøyd med at han har funnet ut av ting og bestemt seg for å bevege seg fra protestens side til den siden som får endret ting, sa Yachimovich under en pressekonferanse.

– Arbeiderpartiet har alltid vært og vil alltid være den eneste muligheten for mennesker som  meg […] Den største utfordringen for meg og mine kolleger er å sikre at den åpenbare agendaen for det kommende valget blir sosialøkonomi, hevdet Shmuli.

Aryeh Deri (Foto: Wikipedia)
Aryeh Deri (Foto: Wikipedia)

Felles lederskap
Et annet parti som opplever omrokkéringer, er det ultra-ortodokse regjeringspartiet Shas. Den tidligere partilederen Aryeh Deri, som i noen år har vært utestengt fra politikken på grunn av en tidligere fengselsessoning, kjemper for å gjenvinne ledertronen på bekostning av Eli Yishai. De to har nå blitt enige om å dele makten mellom seg, melder Times of Israel.

– Velkommen tilbake til partiet. I mange år har vi ventet på å bli gjenforent. Om Gud vil, kommer vi til å vinne flere mandater denne gang, sa Yishai under en felles pressekonferanse.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart