Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Aryeh Deri tilbake

Aryeh Deri. (Foto: Wikimedia Commons)
Aryeh Deri. (Foto: Wikimedia Commons)
Shas-partiet skal inntil videre ledes av en tremannsgruppe med Eli Yishai, Ariel Attias og Aryeh Deri. Etter valget i januar skal den åndelige lederen rabbi Ovadia Yosef avgjøre hvem som blir partileder.

Ariyeh Deri er tilbake i ledelsen av Shas-partiet. Shas-partiet er ortodokst, og orientalske jøder (mest fra arabiske land) spiller en stor rolle der. Deri satt i fengsel i år 2000-2002 for å ha tatt imot bestikkelser. Før det ledet han Shas-partiet og satt i regjeringer ledet både av venstre- og høyresiden. Etter at Deri ble fengslet, overtok Eli Yishai ledelsen. Han sitter nå som innenriksminister.

Etter israelsk lov kan en politiker som blir fengslet for grove forbrytelser ikke komme tilbake før det er gått 7 år etter at dommen var ferdig sonet. Derfor er valget som er berammet til 22. januar det første nasjonale valget han har kunnet delta i etter dommen.

Den «åndelige lederen» av Shas, rabbineren Ovadia Yosef, har fått til et kompromiss om ledelsen av Shas-partiet. Shas skal ledes av en tremannsgruppe bestående av boligminister Ariel Attias, innenriksminister Eli Yishai og altså Aryeh Deri, melder Jerusalem Post. Hvem som skal være den fremste blant dem, skal avgjøres etter valget. Det gjenstår å se om de klarer å bevare en tilsynelatende harmoni til etter valget.

Når mange av medlemmene i Shas ønsker å få Deri tilbake til tross for det han er dømt for, har det to hovedårsaker: Deri var en meget dyktig politiker, som fikk gjennom mange av sakene Shas arbeidet for. Noen vil si at han brukte tvilsomme metoder, han tilhengere mener at han ikke har opptrådt annerledes og verre enn vanlig i det israelske samfunnet. Og i sammenheng med det: Deris tilhengere (og en del andre også) mener at Deri sannsynligvis ble utsatt for et justismord, som en del av den kampanjen deler av det israelske rettsvesenet har ført mot framtredende politikere på høyresida.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart