Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Leder for det ferske partiet Hatzut (Bevegelsen), Tzipi Livni. (Foto: WEF)
Leder for det ferske partiet Hatzut (Bevegelsen), Tzipi Livni. (Foto: WEF)

Livni danner partiet Hatnua

Sentrum i israelsk politikk er blitt ytterligere oppsplittet, etter at tidligere Kadima-leder Tzipi Livni har varslet oppstart av partiet Hatnua (Bevegelsen).

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Måneder med spekulasjoner om Tzipi Livnis kandidatur til Knesset-valget i 2013 er dermed over. Hun har nå én uke på å legge fram en valgliste for partiet. Det blir en hard jobb for henne, siden Bevegelsen til nå nemlig kun har hennes eget navn på listen.

Valget av partiliste i Likud har endt med brakseier for høyreorienterte-kandidater. Det kan gjøre det mulig for mer sentrumsorienterte kandidater, som for eksempel Avi Dichter, å melde overgang fra en usikker plass hos Likud til en sikrere plass i Hatnua. Dichter har bakgrunn fra Kadima, da Livni fortsatt var partileder der.

Andre navn fra Netanyahus parti som Livni muligens kan trekke til seg er Dan Meridor og Benny Begin. I tillegg ligger nesten alle de nåværende Kadima-representantene an til å miste sin Knesset-plasser etter valget i januar.

Sentrumsalternativ nummer fem
Livni offentliggjorde sine planer under en pressekonferanse tirsdag.

– Jeg er her for å kjempe. Det finnes ikke noe [reelt] alternativ til statsministeren (Benjamin Netanyahu) og det er ingen som kan representere våre synspunkter i kritiske saker, hevdet Livni.

Hun er svært kritisk til valgresultatet blant Likuds medlemmer og mener Netanyahu har mistet grepet om sitt eget parti.

– Det var Moshe Feiglings seier og Netanyahus tap, kommenterte hun.

– Jeg er her for å kjempe for Israel, ikke imot noe som helst. Jeg er her for å kjempe for fred, for sikkerhet, for et jødisk Israel, for et demokratisk Israel, for et land der innbyggerne kan leve med like rettigheter, fortsatte den nye Hatnua-sjefen.

Videre sier Livni at mange israelere allerede er i ferd med å «gi opp» valget og at hun ønsker å være et alternativ. Spørsmålet er hvorvidt det er plass til et slikt alternativ, i et sentrum som allerede er betydelig splittet. Sentrumsvelgerne har nå fire partier å velge mellom – Kadima, Yesh Atid, Ha’atzmaut og nå Hatnua. I tillegg trekker Arbeiderpartiet til seg en del sentrumsvelgere som er opptatt av sosiale spørsmål.

Til tross for oppsplittingen har Livni tro på at det er bedre å stille alene – med et nytt parti – enn å spille annenfiolin i et annet.

Fred som kampsak
Kanskje er det fredsspørsmålet som blir Livnis valgkampsak? I det minste dersom en skal tolke noe ut i fra fokuset hennes under pressekonferansen, der fredsprosessen med palestinerne fikk en sentral plass.

– Jeg har kommet for å kjempe for fred og vil ikke gi etter for dem som forsøker å gjøre ordet fred til et skittent ord, sa hun.

Fred har vært lite i fokus hos andre sentrumspartier og hos Arbeiderpartiet, der de vil forsøke å gjøre dette valget til et valg om sosiale spørsmål. Livni har erfaring på det diplomatiske området, etter at hun var utenriksminister under tidligere statsminister Ehud Olmert.

Partibytterpartiet
Andre sentrumspartier kritiserer Livnis beslutning om å kjøre sololøp. De mener det skaper ytterligere rift i et landskap som forsøker å samle seg til et forent alternativ til Netanyahu-regjeringen.

– Det er uheldig at Livni nekter å ta del i ekte endringer for livene til israelske innbyggere, skriver Yesh Atid i en pressemelding etter hennes pressekonferanse.

Også Arbeiderpartiet er skeptiske og mener den ellers «respektable» politikeren gjør et «bittert feilgrep».

– Hun skaper et parti for flyktningene fra flyktningene (m.a.o. de beryktede «partibytterne» i israelsk politikk) og får Netanyahu og [utenriksminister Avigdor] Lieberman til å smile bredt. I stedet for å kunne fokusere på den ultra-ekstreme partilisten til Likud, må vi nå hanskes med dannelsen av et nytt sentrumsparti, skriver Arbeiderpartiet.

Livnis gamle parti Kadima skriver i sin pressemelding at hun kunne gjennomført mye, dersom hun ikke hadde brutt med Knessets største parti. Langt mer enn ved å danne et lite parti med få representanter. Men den andre delen av sannheten er at Kadima selv står i fare for å havne under sperregrensen.

– Politisk uhåndterlig
Kanskje de kraftigste reaksjonene kom fra Likud, som mener Livni er «nasjonalt uansvarlig og politisk uhåndterlig». De mener også at hennes mer diplomatiske linje overfor palestinerne, vil bringe «Hamas tilbake til Judea og Samaria (Vestbredden)».

Kilder: Jerusalem Post, Times of Israel, Ha’aretz, Jerusalem Post, Yedioth Aharonoth.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart