Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Foto: Skjermdump av Naftali Bennett, leder for Bayit Yehudi, under et intervju med Bloomberg.
Foto: Skjermdump av Naftali Bennett, leder for Bayit Yehudi, under et intervju med Bloomberg.

Shas og Bayit Yehudi ruster opp til valgstrid

De to største religiøse partiene på meningsmålingene, Shas og Bayit Yehudi, konkurrerer ikke om velgerne fra sentrum. De slåss om stemmer mellom hverandre.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Det ultra-ortodokse partiet Shas risikerer å miste omlag halvparten av stemmene de mottok under valget i 2009 til Bayit Yehudi, et parti som domineres av nasjonalreligiøse. Shas kan gå ned fra 11 mandater i dagens nasjonalforsamling, til omkring 5 eller 6 mandater. Det betyr et enormt vekstpotensiale for Bayit Yehudi, som har tre mandater i det avtroppende Knesset. .

Trygge på valgseier for høyresiden i israelsk politikk, går de to partiene løs på hverandre i stedet. Det hele begynte med at Bayit Yehudi-sjef Naftali Bennett gikk ut i media og lovet at han og hans partifeller ville gjøre alt for å frarøve Shas deres tre ministerposter med portefølje: Innenriksdepartementet, boligdepartementet og religionsdepartementet. Han hevdet at det har vært «katastrofalt» for Israel med et «sekterisk» religiøst parti sittende fire år i regjering og at ultra-ortodokse burde tjenestegjøre i hæren på lik linje med alle andre.

Shas advarer Bennett
En kilde fra Shas svarer Ha’aretz på kritikken.

– Dette er et feilgrep fra en politisk nybegynner. Bennett må tenke på dagen etter valget og de alliansene han da ønsker seg. Dessuten, dersom han ønsker å representere bosetterne på Vestbredden, er ikke også han sekterisk?, undrer kilden.

Det ryktes nå at ashkenazi-ortodokse United Torah Judaism skal stille fellesliste med det sefardi-jødiske Shas til valget. På meningsmålingene den siste måneden har United Torah Judaism vippet mellom å oppnå tre og fire mandater i nasjonalforsamlingen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart