Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Shas og Bayit Yehudi ruster opp til valgstrid

Foto: Skjermdump av Naftali Bennett, leder for Bayit Yehudi, under et intervju med Bloomberg.
Foto: Skjermdump av Naftali Bennett, leder for Bayit Yehudi, under et intervju med Bloomberg.
De to største religiøse partiene på meningsmålingene, Shas og Bayit Yehudi, konkurrerer ikke om velgerne fra sentrum. De slåss om stemmer mellom hverandre.

Det ultra-ortodokse partiet Shas risikerer å miste omlag halvparten av stemmene de mottok under valget i 2009 til Bayit Yehudi, et parti som domineres av nasjonalreligiøse. Shas kan gå ned fra 11 mandater i dagens nasjonalforsamling, til omkring 5 eller 6 mandater. Det betyr et enormt vekstpotensiale for Bayit Yehudi, som har tre mandater i det avtroppende Knesset. .

Trygge på valgseier for høyresiden i israelsk politikk, går de to partiene løs på hverandre i stedet. Det hele begynte med at Bayit Yehudi-sjef Naftali Bennett gikk ut i media og lovet at han og hans partifeller ville gjøre alt for å frarøve Shas deres tre ministerposter med portefølje: Innenriksdepartementet, boligdepartementet og religionsdepartementet. Han hevdet at det har vært «katastrofalt» for Israel med et «sekterisk» religiøst parti sittende fire år i regjering og at ultra-ortodokse burde tjenestegjøre i hæren på lik linje med alle andre.

Shas advarer Bennett
En kilde fra Shas svarer Ha’aretz på kritikken.

– Dette er et feilgrep fra en politisk nybegynner. Bennett må tenke på dagen etter valget og de alliansene han da ønsker seg. Dessuten, dersom han ønsker å representere bosetterne på Vestbredden, er ikke også han sekterisk?, undrer kilden.

Det ryktes nå at ashkenazi-ortodokse United Torah Judaism skal stille fellesliste med det sefardi-jødiske Shas til valget. På meningsmålingene den siste måneden har United Torah Judaism vippet mellom å oppnå tre og fire mandater i nasjonalforsamlingen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart