Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Valgkomiteen vil nekte Zoabi å stille til valg

Knesset-politiker Hanin Zoabi (Foto: Sergio Yahni)
Knesset-politiker Hanin Zoabi (Foto: Sergio Yahni)
Det arabiske Knesset-medlemmet Hanin Zoabi kan ikke stille til Knesset-valget, har den israelske valgkomiteen bestemt. Saken kan bli omgjort i Høyesterett.

19 av 20 av komiteens medlemmer stemte for, mens en person avstod fra å stemme. Beslutningen er fattet på grunnlag av at Hanin Zoabi var ombord på Mavi Marmara-skipet på vei til Gaza-stripen for to år siden, da det ble bordet av israelske soldater. I etterkant kom hun med ekstreme ytringer mot staten Israel og uttrykte sin støtte til teorien om at zionisme er rasisme. Den israelske riksadvokaten har uttalt at det ikke finnes noe juridisk grunnlag for å stenge henne ute fra nasjonalforsamlingen.

– Zoabi brøt helt klart med Knessets grunnleggende lover, da hun støttet terrorangrepene [mot israelske soldater] på Mavi Marmara, og har derfor ingen plass i Knesset. Det israelske demokratiet må vite når det må forsvare seg selv mot dem som forsøker å ødelegge det fra innsiden. Jeg håper og tror at diskvalifiseringen vil bli bekreftet av Høyesterett, hevdet Likud-politiker Ofir Akunis, som fremmet forslaget om å blokkere Zoabi fra Balads valgliste.

Uenige med komiteen
Meretz’ Knesset-politiker Nitzan Horowitz er uenig i hennes handlinger, men han er imot beslutningen til valgkomiteen.

– Dersom vi skulle diskvalifisere alle dem som gjør oss kvalme, ville de fleste av oss ikke vært her. Etter min mening burde ikke Zoabi ha vært ombord på Mavi Marmara. Det var en alvorlig feiltakelse. Men det finnes kriminallover i Israel og riksadvokaten har sagt at det ikke kan etterforskes grunnet manglende beviser, sier Horowitz.

Israeleren Yakiv Elkariv skriver i et leserinnlegg hos Yedioth Aharonoth at resultatet av dommen vil bli at Zoabi blir en «helgen» i resten av verden. En kvinne som blir hyllet på lik linje med «virkelige frihetskjempere» rundt på ulike universiteter i verden. Derfor mener han at beslutningen var feilaktig.

Den israelske høyresiden har også tidligere forsøkt å forby arabiske elementer å stille til valg, minner Elkariv om, uten at de har lykkes. Stort sett har Høyesterett avvist alle krav. Og med riksadvokaten på sin side, blir det neppe noe annerledes med Zoabi, tror han.

Valgkomiteen avviste onsdag et annet forslag om å forby de arabiske partiene Balad og United Arab List fra å stille til valg.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart