Knesset-politiker Hanin Zoabi (Foto: Sergio Yahni)
Knesset-politiker Hanin Zoabi (Foto: Sergio Yahni)

Valgkomiteen vil nekte Zoabi å stille til valg

Det arabiske Knesset-medlemmet Hanin Zoabi kan ikke stille til Knesset-valget, har den israelske valgkomiteen bestemt. Saken kan bli omgjort i Høyesterett.

19 av 20 av komiteens medlemmer stemte for, mens en person avstod fra å stemme. Beslutningen er fattet på grunnlag av at Hanin Zoabi var ombord på Mavi Marmara-skipet på vei til Gaza-stripen for to år siden, da det ble bordet av israelske soldater. I etterkant kom hun med ekstreme ytringer mot staten Israel og uttrykte sin støtte til teorien om at zionisme er rasisme. Den israelske riksadvokaten har uttalt at det ikke finnes noe juridisk grunnlag for å stenge henne ute fra nasjonalforsamlingen.

– Zoabi brøt helt klart med Knessets grunnleggende lover, da hun støttet terrorangrepene [mot israelske soldater] på Mavi Marmara, og har derfor ingen plass i Knesset. Det israelske demokratiet må vite når det må forsvare seg selv mot dem som forsøker å ødelegge det fra innsiden. Jeg håper og tror at diskvalifiseringen vil bli bekreftet av Høyesterett, hevdet Likud-politiker Ofir Akunis, som fremmet forslaget om å blokkere Zoabi fra Balads valgliste.

Uenige med komiteen
Meretz’ Knesset-politiker Nitzan Horowitz er uenig i hennes handlinger, men han er imot beslutningen til valgkomiteen.

– Dersom vi skulle diskvalifisere alle dem som gjør oss kvalme, ville de fleste av oss ikke vært her. Etter min mening burde ikke Zoabi ha vært ombord på Mavi Marmara. Det var en alvorlig feiltakelse. Men det finnes kriminallover i Israel og riksadvokaten har sagt at det ikke kan etterforskes grunnet manglende beviser, sier Horowitz.

Israeleren Yakiv Elkariv skriver i et leserinnlegg hos Yedioth Aharonoth at resultatet av dommen vil bli at Zoabi blir en «helgen» i resten av verden. En kvinne som blir hyllet på lik linje med «virkelige frihetskjempere» rundt på ulike universiteter i verden. Derfor mener han at beslutningen var feilaktig.

Den israelske høyresiden har også tidligere forsøkt å forby arabiske elementer å stille til valg, minner Elkariv om, uten at de har lykkes. Stort sett har Høyesterett avvist alle krav. Og med riksadvokaten på sin side, blir det neppe noe annerledes med Zoabi, tror han.

Valgkomiteen avviste onsdag et annet forslag om å forby de arabiske partiene Balad og United Arab List fra å stille til valg.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart