Ap-leder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet i Israel)
Ap-leder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet i Israel)

Ap og Bayit Yehudi kan bli like store

I én av de tre meningsmålingene som ble publisert fredag, har Arbeiderpartiets forsprang på Bayit Yehudi sunket til ett eneste Knesset-mandat.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I spørreundersøkelsen utført for Israel Radio får Arbeiderpartiet 16 representanter, mens Bayit Yehudi så langt har klart å oppnå 15. Men Jerusalem Posts måling viser et Ap på 18 og et Bayit Yehudi på 14 mandater. Hos Yedioth Aharonoth får partiene henholdsvis 17 og 12 seter.

Ap i ferd med å bli tatt igjen
Uansett hvilken av disse to målingene som er mest riktig, er signalene tydelige: Det mektigste partiet i israelsk politikk historisk sett, står i fare for å bli forbipassert av den raske framgangen til de religiøse zionistene. Bayit Yehudi har økt sin tilslutning 3-4 ganger siden valgkampen begynte, mens Arbeiderpartiet har stått på stedet hvil med 17 Knesset-representanter på de fleste spørreundersøkelsene.

Dessuten er det tradisjonsrike israelske partiet svært ideologisk delt, mellom sentrumsorienterte pragmatikere som partileder Shelly Yachimovich og mer ideologiske sosialdemokrater på venstresiden. Yachimovich har møtt mye intern kritikk for sitt forsøk på å framstille Ap som et sentrumsparti, noe som kan være årsaken til at partiet ikke klarer å fortsette den framgangsbølgen det har vært i tidligere dette året.

Taper terreng
To partier som har enda større grunn til å være skuffet over målingene er samarbeidspartnerne Likud og Israel Beiteinu. De to har i dag til sammen 42 seter i Knesset. Men for en uke siden var samarbeidslisten nede i 36 representanter på Jerusalem Post sin måling. Fredag var tallet på kun 34 mandater. Det er forøvrig det samme resultatet som i Israel Radio sin valgundersøkelse, mens oppslutningen deres hos Yedioth Aharonoths panel var på 33 seter.

En Likud-politiker sier valgkampstrategen deres, Arthur Finkelstein, ikke har tolket velgermassen riktig. Partiets høyreorienterte representanter holdes i tøylene, mener vedkommende, mens velgerne i virkeligheten har gått langt mer mot høyre enn strategien gir uttrykk for.

– Han trodde han kunne vinne praktisk talt uten en valgkampanje. Nå har han våknet opp, men det er for sent. Og vi blir angrepet fra alle kanter.

Den utvidede siktelsen mot Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman vil trolig heller ikke styrke valgkampen til felleslisten.

Her er tallene fra Israel Radio:
Likud/Israel Beiteinu – 34 mandater
Arbeiderpartiet – 16 mandater
Bayit Yehudi – 15 mandater
Shas – 13 mandater
Hatnua – 11 mandater
Yesh Atid – 9 mandater
United Torah Judaism – 6 mandater
Meretz – 5 mandater
Hadash – 4 mandater
United Arab List – 4 mandater
Balad – 3 mandater

Det sittende Knessets største parti, Kadima, kommer ikke over sperregrensen.

Her er tallene fra Jerusalem Post:
Likud/Israel Beiteinu – 34 mandater
Arbeiderpartiet – 18 mandater
Bayit Yehudi – 14 mandater
Shas – 11 mandater
Hatnua – 10 mandater
Yesh Atid – 10 mandater
United Torah Judaism – 6 mandater
Meretz – 4 mandater
Hadash – 4 mandater
Balad – 4 mandater
United Arab List – 3 mandater
Am Shalem – 2 mandater

Kadima over sperregrensen.

Her er tallene fra Yedioth Aharonoth:
Likud/Israel Beiteinu – 33 mandater
Arbeiderpartiet – 17 mandater
Bayit Yehudi – 12 mandater
Shas – 11 mandater
Hatnua – 11 mandater
Yesh Atid – 11 mandater
United Torah Judaism – 6 mandater
Meretz – 4 mandater
Hadash – 4 mandater
United Arab List – 4 mandater
Balad – 3 mandater
Am Shalem – 2 mandater
Otzma Le’Israel – 2 mandater

Heller ikke i denne målingen kommer Kadima over sperregrensen.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart