Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman går på tynn juridisk is om dagen og risikerer opp til tre års fengsel for korrupsjon og tillitsbrudd. Her under et statsbesøk i Addis Abeba fra sin tid som utenriksminister. (Foto: GPO)
Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman går på tynn juridisk is om dagen og risikerer opp til tre års fengsel for korrupsjon og tillitsbrudd. Her under et statsbesøk i Addis Abeba fra sin tid som utenriksminister. (Foto: GPO)

Siktelsen mot Lieberman utvidet

Den nye siktelsen mot tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman beskriver forhold som grenser mot bestikkelser. Han risikerer å bli utestengt fra politikken i sju år.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Ifølge den nye siktelsen skal ansettelsen av Ze’ev Ben Aryeh som rådgiver i utenriksdepartementet og siden som ambassadør i Latvia, være «en form for kompensasjon for noen (Ben Aryeh) som hadde begått grove handlinger på hans (Avigdor Liebermans) vegne», skriver Ha’aretz.

Ben Aryeh skal allerede ha innrømmet at han, mens han var ambassadør i Hviterussland, tipset Lieberman om en hemmelig israelsk politietterforskning som foregikk mot ham. Siden ble Ben Aryeh forfremmet innad i departementet etter at Lieberman selv ble utenriksminister.

Benekter skyld
Israel Beiteinu-lederen påstår at brevet han mottok fra sin ambassadør ble ødelagt før han fikk lest det. Men seks måneder senere ba han sin viseutenriksminister Danny Ayalon om å sikre at Ben Aryeh ble utnevnt som ambassadør i Latvia.

Mens det første utkastet av siktelsen kun hevder at Lieberman ikke avslørte hvilke handlinger sin medsammensvorende hadde vært involvert i til de som hadde ansvaret for ansettelsesprosessen, påstår det nye utkastet at han aktivt var involvert i fire ulike stadier for å sikre at han ble utnevnt som ambassadør.

Bestikkelser i «feil» rekkefølge
I israelsk lov er det slik at hadde Lieberman først sikret Ben Aryeh sin ønskede Latvia-jobb og deretter mottatt informasjon, ville han blitt siktet for bestikkelser. Men i dette tilfellet er rekkefølgen motsatt, og han kan dermed ikke tiltales på dette punktet. Men den nye informasjonen styrker de tiltalepunktene mot ham som allerede befant seg i siktelsen, nemlig korrupsjon og tillitsbrudd. Samtidig vurderer statsadvokatene å tiltale den tidligere utenriksministeren for å ha opptrådt moralsk uansvarlig i det offentliges tjeneste.

Maksstraffen for korrupsjon og tillitsbrudd i Israel er på tre år. Men utvides siktelsen på nytt for å ta med moralsk uansvarlighet i tiltalen, risikerer Lieberman å bli utestengt fra det politiske liv i sju år.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart