Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Bennett: – Jeg vil i regjering med Netanyahu

Partileder i Bayit Yehudi, Naftali Bennett (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)
Partileder i Bayit Yehudi, Naftali Bennett (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)
Etter at både Likud og Bayit Yehudi har lekt katt og mus med hverandre i denne valgkampen, har Naftali Bennett tatt et første forsonende steg for å havne i regjering.

Ingen partier har hatt en større oppgang denne valgkampen enn Bayit Yehudi. Etter at Netanyahus tidligere kontorsjef Naftali Bennett tok over som partileder har de nær firedoblet sin oppslutning i meningsmålinger. I fredagens tre målinger hadde de i gjennomsnitt fått 14 Knesset-seter dersom det ble valgresultatet.

Men forholdet mellom Bennett og statsminister Benjamin Netanyahu er langt fra hjertevarmt. Da førstnevnte brøt med Likud var Netanyahus lederstil en av begrunnelsene. Nå leder han det partiet som ser ut til å stjele flest stemmer fra samarbeidslisten til Likud og Israel Beiteinu i dette valget.

Lover å opptre «ansvarlig» i regjering
Søndag begynte den populære politikeren den tunge veien mot å rette ut en forsonende hånd til Netanyahu. For stemmer ryktene om at statsministeren ønsker å droppe et samarbeidsparti på høyresiden for å åpne veien for et sentrumsparti, betyr det at enten Bayit Yehudi eller Shas ryker ut av koalisjonen.

– Vi ville vært ansvarlige regjeringspartnere. Vi er ikke et parti som blir med bare for å bryte ned regjeringen i løpet av et par måneder. Vi vil ikke forsøke å velte en høyreorientert regjering i enhver liten sak. Så lenge ingen beslutning blir tatt om å overgi territorium [på Vestbredden til palestinerne], ser vi ingen grunn til å forlate regjeringen. Vi ønsker å være et bredt, modent og statsmannsaktig alternativ. Ikke et høyrefløy- eller sekterisk parti. Det som driver oss er det gode for Israel som et hele, og det er det som vil styre oss i regjeringen. Vi er her for å arbeide, sier Bennett.

Han sa også at partiet anser seg for å være et «sentrumsparti», ikke «høyreekstremt», melder Ha’aretz.

Ingen rettssak før valget
Den sittende israelske regjeringen har sine egne interne problemer på tampen av den nåværende Knesset-perioden. Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman er siktet for korrupsjon og tillitsbrudd og ble av den grunn
tvunget til å gå av som utenriksminister i desember. Planen var å få saken ut av verden før valgdagen og få ham gjeninnsatt etter at den nye regjeringskabalen var lagt. Men i dag kom nyheten om at rettssaken mot ham trolig ikke vil finne sted før etter valgkampen. Sannsynligvis fortsetter Netanyahu som midlertidig utenriksminister i en ny regjering, fram til dommen mot Lieberman er klar.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart