Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Obama har vekket oss

Hatnua-leder Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Hatnua-leder Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
USAs president Barack Obama skal ha sagt i en privat samtale at Netanyahu-regjeringen ikke vet Israels beste. Tzipi Livni mener dette viser hvor viktig gode relasjoner med USA er for landet.

– Du kan elske den amerikanske presidenten eller ikke. Men forholdet med USA er viktig for oss og er viktig for vår militære avskrekningsevne, kommenterer Tzipi Livni, den tidligere israelske utenriksministeren som stiller til valg som leder av Hatnua-partiet. Hun kaster seg villig på kritikken av Netanyahu som nå lekker ut fra anonyme kilder rundt den amerikanske presidenten.

Barack Obama skal privat ha snakket om hvordan Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering kan være i ferd med «å føre landet sitt mot total isolasjon». Den amerikanske presidenten skal også ha påstått at «Israel vet ikke hva som er til sitt eget beste«, ikke minst når det gjelder spørsmålet om bosetningene. Lekkasjene kommer fram i en artikkel av den amerikansk-jødiske journalisten Jeffrey Goldberg.

– Dette har vekket alle oss israelere, mener Livni.

Vil forbedre forholdet til USA og EU
Hatnua-lederen sier hun ønsker en «ærlig samtale» med den amerikanske administrasjonen etter det israelske valget tirsdag i neste uke, for å «legge de gamle feilene bak oss og se framover, særlig på de iranske og palestinske sakene».

Livni ønsker også, dersom hun får innflytelse i en ny regjering, å forbedre forholdet til Europa. Alle forhandlinger med palestinerne som Israel tar initiativ til, ønsker hun å sikre støtte for både fra USA og EU i forkant. Som en følge av EUs misnøye med den manglende framgangen i fredsprosessen med palestinerne, arbeider de med en egen plan for å få både PA og Israel tilbake til forhandlingsbordet. Livni ønsker å unngå at EU setter Israel i en pinlig og vanskelig diplomatisk situasjon, ved å komme dem i møte med «en egen israelsk fredsplan».

– Obama tar hevn
Sentrale Likud-politikere beskylder amerikanerne for å «blande seg alvorlig inn» i det israelske valget. De mener Obama «tar hevn» mot Netanyahu, etter at han ble beskyldt for å ha blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget for republikanernes kandidat Mitt Romney. Kildene til Jerusalem Post hevder at tidligere statsminister Ehud Olmert og president Shimon Peres har overbevist Obama om å vende seg imot Netanyahu.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart